Nyheter

Nytt kompositmaterial omdefinierar normerna inom byggindustrin och minimerar byggavfallet

I traditionell gjutning används ofta tunga och miljöbelastande material som plywood med släppmedel. Nu introducerar materialleverantören gop en innovativ lösning med ökad återanvändbarhet och fler gjutcykler: Gopanel Form.

Kompositmaterialet inte bara omdefinierar normerna inom byggindustrin utan minimerar även avfallet och ökar produktiviteten genom sin smarta och hållbara design.

Patrik Helgegren, produktutvecklare för gop, berättar:

– Produkten är framtagen med hänsyn till hållbarhet och cirkulärt användande av byggprodukter. Gopanel Form ersätter traditionella material som plywood med ett kompositmaterial och glasfiber för förstärkning med möjlighet till recirkuleringen av materialet.

Arthur Keitechuk är vd för byggföretaget Atamo AB och har lång erfarenhet inom byggbranschen. Enligt honom erbjuder Gopanel Form en rad fördelar. Produkten går att återanvända upp till 40 gånger vid korrekt hantering, vilket är betydligt mer än vad traditionella material kan erbjuda. Därtill kommer panelen med ekonomiska, tidsmässiga och ergonomiska vinster.

– Vår idé är att återanvända formen så många gånger som möjligt för att undvika onödigt avfall. Vi behöver inte heller ha så mycket folk eller maskiner på plats eftersom Gopanel Form är både lätt och lättanvänd. Det minskar även belastningen på kroppen berättar Keitechuk.

Den ursprungliga idén till Gopanel Form kommer från idé en om att minska mängden virke och släppmedel som förbrukas inom gjutindustrin.

– Med vår lösning kan byggarna minska eller helt ta bort släppmedel vilket annars är en väldigt viktig del i vanlig gjutning. Med Gopanel Form kan vi erbjuda branschen ett alternativ med hög kapacitet och kundanpassade mått, vilket minimerar spill och är skonsammare mot vår omvärld, berättar Helgegren.

Från förbränning till återvinning och recirkulering

För gop är återvinning mer än att nyttja energiåtervinning genom förbränning. Helgegren belyser att det är viktigt att fundera kring vad som egentligen händer med produkten när den är förbrukad.

– Lösningen ligger inte i själva förbränningen, i stället strävar vi efter att skapa en ny produkt. Den verkliga återvinningen och recirkuleringen sker när skivan malts ned och granulerats för att återanvändas i ny form. Genom samarbete med återvinningspartners har vi framgångsrikt testat och implementerat just detta. Under rätt förutsättningar kan vi uppnå fullständig återvinning av Gopanel Form och därigenom, med gott samvete, påstå att vi har löst helheten. Vår framtidsinriktade produkt är hållbar från flera olika perspektiv och möjliggör återanvändning och efterföljande återvinning för våra kunder. På så vis sluter vi cirkeln, berättar Helgegren.