NSG Group är glada att kunna meddela att Europas första försök med koldioxidavskiljning framgångsrikt har startat, i företagets planglasfabrik i Storbritannien, som en del av ett nationellt projekt som leds av C-Capture.
Försöket är en del av projektet ‘XLR8 CCS – Accelerating the Deployment of a Low-Cost Carbon Capture Solution for Hard-to-Abate Industries’.
Projektet som leds av C-Capture, utvecklare av nästa generations teknik för CO2-borttagning, syftar till att visa att en lågkostnadslösning för koldioxidavskiljning är en realitet för industrier med svårighet att fasa ut fossila bränslen i kapplöpningen mot netto-noll.
XLR8 CCS finansieras av den brittiska regeringens ’Department of Energy Security and Net Zero’ med 1,7 miljoner GBP säkrade från deras 1 miljard GBP ’Net Zero Innovation Portfolio’. Finansieringen är en del av 20 miljoner GBP i ’Carbon Capture, Usage and Storage (CCUS) Innovation 2.0-programme’, som syftar till att påskynda utbyggnaden av nästa generations CCUS-teknik i Storbritannien.
Ytterligare bidrag från den privata sektorn ger totalt 2,7 miljoner GBP i stöd för detta multi-industriella projekt.
En av C-Captures ’Carbon Capture Solvent Compatibility Units’ (CCSCU:er) har nu installerats vid Pilkingtons floatglasugn vid Greengate-anläggningen i St Helens, en del av NSG Group. Efter förinstallation och driftsättning på C-Capture, har enheten anslutits vid basen av UK5:s ugnsskorsten. CCSCU:n håller nu på att separera CO2 från rökgaserna.
Försöket på Greengate-anläggningen kommer att fortsätta i flera månader för att bedöma kompatibiliteten av C-Captures patenterade lösningsmedelsbaserade teknologi med verkliga rökgaser från en industriell glasugn.
Ytterligare fem försök med koldioxidavskiljning kommer att äga rum över hela Storbritannien, som en del av XLR8 CCS-projektet på industrianläggningar, vilka ägs av projektpartnerna Glass Futures, Heidelberg Materials och Energy Works Hull – i samarbete med det ledande konsult- och ingenjörsföretaget Wood.
CCSCU:er designade och byggda av C-Capture och Wood kommer att installeras och drivas på partnernas anläggningar.
Wood har också genomfört en förstudie av 100 ton per dag användning av C-Captures teknologi på Greengate-anläggningen.
Projektets framgång kommer att innebära att C-Capture och deras projektpartners ligger bra till för utbyggnad av kommersiella anläggningar för koldioxidavskiljning fram till 2030, vilket kan innebära att miljontals ton CO2 per år avskiljs.
NSG Group ser hållbarhetsengagemang som en viktig aktivitet för att lösa miljö- och sociala frågor samtidigt med konsekvent affärsutveckling och har som mål att växa tillsammans med samhället genom hållbarhetsaktiviteter.
Bland dessa aktiviteter har koncernen placerat insatser för att ta itu med klimatförändringar och andra miljöfrågor som en av sina högsta prioriteringar och arbetar aktivt för att minska CO2-utsläppen från sina tillverkningsprocesser och övergå till förnybar energi. NSG Groups minskningsmål för utsläpp av växthusgaser är de första i Japans glastillverkningsindustri som erkänns som vetenskapsbaserade mål av SBT Initiative (*).
NSG Group arbetar aktivt med miljöfrågor och framgångsrika tillverkningsexperiment genom att använda vätgas och 100 % biobränsle.
Läs hela PR:n (på engelska) på NSG Groups hemsida:
Successful Start to Europe’s First Carbon Capture Trial in Flat Glass Industry (nsg.com)
(*) SBT Initiative (Science Based Targets Initiative):
Ett gemensamt initiativ från CDP (tidigare Carbon Disclosure Project), United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) och Worldwide Fund for Nature (WWF), som uppmuntrar företag att sätta upp mål för minskning av växthusgaser i överensstämmelse med vetenskapliga resultat för att minska riskerna för klimatförändringar.