Nyheter

Peab bygger pilotplattform för ren energi i Esbo

Peab har fått i uppdrag att bygga en pilotplattform för ren energi i Esbo. Beställare är Teknologiska forskningscentralen VTT och kontraktssumman uppgår till 19 miljoner euro.

Projektet omfattar uppförande av en tillbyggnad till VTT:s Bioruukki pilotcenter samt uppdatering av den befintliga byggnaden. Pilotcentret är en innovationsplattform för nya biobaserade produkter och lösningar för den cirkulära ekonomin.

Bioruukki är en av Europas största pilotanläggningar med öppen tillgång, olika processutvecklingsenheter i pilotskala samt tjänster för forskning och utveckling.

Tillbyggnaden kommer att rymma VTT:s forskningsaktiviteter relaterade till tunga fordon, motorer, vätgasutrustning och batterier samt stödfaciliteter för forskning på två våningar. Fastighetens storlek är omkring 5 000 bruttokvadratmeter.

– Vi är mycket glada över att Peab har fått förtroendet att bygga ut denna pilotplattform och på så sätt främja arbetet för hållbar utveckling, säger Ilkka Laakeristo, regionchef Peab Finland. 

Uppdraget påbörjas i mars 2024 och beräknas vara klart i början av 2026.

Projektet orderanmäls i det första kvartalet 2024.

Illustration: Projekt Kuubis OÜ