Nyheter

Klimatorganisationer: ”Det finns ingen grön omställning av flyget”

”Medan SAS och Swedavia tar emot skattemiljarder vilseleder de i sin reklam att deras verksamhet är ”hållbar”. Samlad forskning är tydlig: det finns ingen ”grön omställning av flyget” – flygandet måste minska.”

Det skriver flera klimatorganisationer i en debattartikel i Expressen:

”Hur kan du förändra världen om du inte har sett den?” lyder en reklamkampanj från SAS. Ett inslag i en lång tradition av greenwashing från bolaget. Flygindustrin har ett enormt ansvar för klimatkrisen. Men statliga Swedavia försäkrar oss om att landningsbanorna på Bromma minsann använder led-lampor.”

”Våra två statligt ägda flygbolag spenderar enorma summor för att få flygande att verka sexigt och hållbart. Är greenwashing verkligen något som statliga bolag bör ägna sig åt mitt i en kris? Dessutom med våra gemensamma pengar. För 15 år sedan lovade regeringen att statens miljarder till SAS var de sista – sedan dess har skattemiljarder pumpats in i flera omgångar. Under pandemin fick Swedavia flera miljarder skattekronor, för att skydda flygindustrin medan välfärden gick på knäna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/det-finns-ingen-gron-omstallning-av-flyget/

Foto: Dominic Wunderlich