Nyheter

De dolda fördelarna med Eco-Driving: Insikter från en förare

I dagens värld, där det brådskande med avkarbonisering känns mer akut än någonsin, står logistikbranschen inför betydande utmaningar. Brist på infrastruktur, nätkapacitet, BEV-lastbilars avstånd, kostnader för andra alternativa lösningar – samtidigt som alla dessa utmaningar diskuteras för att hitta den bästa tillgängliga lösningen eller tillvägagångssättet, finns det en enkel åtgärd som redan kan börja arbeta för att minska utsläppen från transporter .

Eco-driving, ibland underskattad, är fortfarande inte ett favoritalternativ för många yrkesförare. Men varför exakt och vilka är fördelarna med det, inte bara i större skala utan ur ett förarperspektiv?

Potential som inte kan överskattas

Det finns mer än 6 miljoner lastbilar, med en medelålder på 14 år, som levererar varor på de europeiska vägarna varje dag. Ett utbyte till att bli nollutsläppsfordon är antingen dyrt eller omöjligt, med tanke på dagens tillverkares kapacitet och marknadens efterfrågan på nollutsläppslogistiktjänster.

Dessutom är utsläppen från äldre lastbilar mycket högre än vad som kan diskuteras i dag EURO 7-standard eller till och med existerande i några år redan EURO 6.

Med eco-driving-kunskaper kan förare påverka nivån på bränsleförbrukningen och därmed nivån på utsläppen. Varför är det en bra lösning? Eftersom det är möjligt att dra nytta av det omedelbart, inte gå in i investeringsprocesser alls.

Men sparsam körning är också något mer, särskilt för förare.

– Min erfarenhet är att eco-driving direkt påverkar trafiksäkerheten. För sparsam körning kräver en lugn körning, med smidiga manövrar planerade i god tid. Detta påverkar också förarens moral. När du rider så här känner du dig lugnare, säger Uladzislau Piatrychyts, vinnare av senaste ECO League-säsongen på Girteka Group.

Logistiksektorn, med tunga lastbilar (HGV) som står för cirka 20 % av alla utsläpp från vägtransporter i Europa, står inför en formidabel utmaning i sin strävan efter hållbarhet.

Exemplen som Girtekas ECO League, genom att fokusera på förarbeteende, utnyttjar en betydande möjlighet till omedelbar påverkan.