Nyheter

Done dubblar omsättning och riktar fokus mot gröna installationer i ny strategisk riktning

Done, den svenska startupen inom installationstjänster, meddelar att de för andra året i rad dubblar sin omsättning med totalt 18,5 miljoner kr för 2023. Samtidigt genomför företaget ett strategiskt skifte, där fokus nu helt ligger på gröna installationer. Denna omställning ledde i slutet av 2023 även till en övertecknad investeringsrunda, trots det nuvarande utmanande investeringsklimatet.

Done, som tidigare erbjöd ett brett utbud av hantverkstjänster såsom målare och snickare, har nu ändrat fokus i verksamheten för att möta de växande behoven inom el- och vvs-installationer, med partnerskap inom gröna installationer som tillväxtmotor. Partnerskapen består av samarbeten med återförsäljare inom laddboxar för elbilar, batterilagring, solceller samt luftvärmepumpar.

Via sitt nätverk av installatörer och sin teknikplattform är Dones roll i partnerskapen att ansvara för installationerna. Teknikplattformen och appen möjliggör smidig kommunikation mellan kund, installatör och partner, samt faciliterar hela processen från planering, betalning, avrapportering och support.

Done har nu etablerat sig som en central aktör framförallt inom installation av laddboxar för elbilar, och innehar nu 5% av marknaden för laddboxinstallationer hemma.

– Via Dones plattform får vi skalbarhet och effektivitet i vårt sälj av laddboxar för elbilar, och kan erbjuda installationer med kort ledtid över hela Sverige, säger Niklas Gran, VD för Laddboxbolaget, en av Dones partners.

– Vårt beslut att specialisera oss inom el och vvs med fokus på gröna installationer har visat sig vara rätt väg framåt och en perfekt match för vår teknikplattform, säger Alek Åström, tf VD för Done. Installation är ofta flaskhalsen när konsumenter ska energieffektivisera sina hem och en huvudvärk för återförsäljare. På samma sätt som kartan för last-mile logistik har ritats om de senaste åren är vi här för att göra kvalificerade installationer enklare och effektivare.

Done blev snabbt övertecknade i den senaste investeringsrundan som de stängde i slutet av 2023, där företaget tog in 4,5 Mkr från bland andra tidigare aktieägare såsom Almi Invest, samt RadCap Ventures och Bling Capital.

Done planerar att fortsätta expandera sin närvaro inom energiomställningen under 2024. Detta inkluderar inte bara att förstärka positionen inom den svenska marknaden, utan också internationellt.

– Fokus närmsta tiden ligger på att växa genom fler partnerskap och bli den ledande aktören i Sverige inom installationer för energiomställningen. Samtidigt ökar behoven i övriga Europa och vi siktar på att snart ta klivet utanför landsgränser, avslutar Alek Åström, tf VD på Done.