Nyheter

”Vi behöver bygga fastigheter som står i 100 år”

Roger Tofft brinner för mer teknik och digitalisering i fastighetsbranschen. Han är initiativtagaren bakom PropTech Sweden, ett nätverk med strax över 120 medlemmar och tre mål – att nå de globala målen, möjliggöra affärer och sätta Sverige på kartan som ledande inom export av innovation. Vägen dit kräver samverkan, menar han: ”Det är viktigt att lyfta den svenska innovationskraften internationellt”.

PropTech, eller property technology, är ett samlingsbegrepp för innovativa lösningar inom utveckling och förvaltning av fastigheter. Det omfattar allt från digital dokumenthantering till sensorer för automatiserad, och mer energieffektiv, ventilation, uppvärmning och belysning.

– I Sverige händer det mycket inom området, men i vissa länder ligger tekniken inte ens i startgroparna, säger Roger Tofft. Därför är det viktigt att vi leder utvecklingen genom att lyfta den svenska fastighetsbranschen internationellt.

Fastighetsteknik kan minska energianvändningen

Det behövs mer innovativa lösningar i fastighetsbranschen, menar han.

– Vi behöver bygga för våra ungdomar, med fastigheter som står i 100 år, och samtidigt minska klimatpåverkan. Det kräver att vi får in fler människor med tekniska kompetenser i branschen och mer öppna kort mellan olika aktörer, fortsätter Roger Tofft.

”Satsa på det som känns kul”

Han rekommenderar att fastighetsägare som vill starta en innovationsresa börjar i liten skala och hämtar inspiration från andra.

– Att till exempel automatisera hela sitt bestånd är ett stort första steg, så jag brukar säga att man ska börja med det man som konsument tycker är kul och sedan bygga från det. Det kan handla om att installera sensorer eller ta fram en digital boendepärm, säger han.

Kostnadsfritt webbinarium för fastighetsägare

Torsdag 25 april delar Roger Tofft fler tips på Energikontoret i Mälardalens kostnadsfria webbinarium. Innan dess ska han utse en vinnare i den årliga tävlingen Proptech Championship, som kommer prisas med ett projekt med MKB Fastighets AB i Malmö.

– Tävlingen är en otrolig möjlighet för våra medlemmar att knyta kontakter med bolag i bygg- och fastighetsbranschen som behöver innovativa lösningar för att nå sina hållbarhetsmål, avslutar han.

Foto: Hanna Maxstad