Nyheter

På Nordbygg: Byggsektorns möjligheter och utmaningar för plaståtervinning

Möjligheter och utmaningar. Det var temat när återvinning av plast i byggsektorn vid lunchtid på torsdagen togs upp på Nordbyggs Byggmaterialscen i Stockholmsmässans C-hall.

Som en av företrädarna för Energimyndighetens projekt RE: Source – ett av Sveriges strategiska innovationsprogram – talade bland annat Project Manager Marie-Louise Lagerstedt:

– Mindre en 1 procent av de 150 000 ton som årligen blir plastskräp på byggarbetsplatserna sorteras så att det kan återvinnas. Från emballage, installationsspill och sådant som ”överbeställts.

Så här långt – innan projektets kommande slutredovisning hösten 2024 – kan möjligheter och utmaningar för plaståtervinning i byggsektorn sammanfattas sålunda, enligt RE:Source.

Många små och enkelt demonterbara produkter är fördelar som talar för möjligheterna att återbruka plast. Liksom att det från ett och samma plastmaterial går att utvinna olika plasttyper för skilda ändamål

Att det faktiskt finns lagkrav på demontering och sortering av plast underlättar förstås också möjligheterna för plaståtervinning och återbruk i byggbranschen.

På samma gång är plasten ett komplext material när det gäller sådant som spårbarhet och säkerhet. Vilket bidrar till utmaningarna när det gäller återvinning och återbruk. Liksom fortfarande allmän okunskap om materialet plast, dess miljökonsekvenser och gällande krav.

Plastens långa livslängd som byggmaterial och inrymmer såväl möjligheter som utmaningar för att öka nödvändig återvinning och återbruk.

Det konstaterade avslutningsvis Marie-Louise Lagerstedt, RE:Source, för Svensk Byggtidning efter redovisningen på Nordbyggs Byggmaterialscen:

– Det är ju bra att en produkt av plast har en lång livslängd. Men om det blir ett avfall så är det ett problem, om du inte tar hand om det och det hamnar ute i naturen. Då kan det helt enkelt bli mikroplaster och annan form av nedskräpning.

Trots den idag extremt låga återvinningen och återbruket av plast i byggsektorn ser ändå Marie-Louise Lagerstedt och RE: Source stora möjligheter till en radikal förbättring.

På Nordbyggs Materialscen redovisades existerande positiva företagsexempel som Tarketts återbruk på plats, Greenpipes återvinning av kabelskyddsrör samt Ohla Plast & färgtekniks rekonditionering av PVC golvmattor.

– Jag ser ju att det finns jättemycket möjligheter om vi blir bättre på att sortera. Drivkraften finns ju där i byggbranschen på att återvinna material, att vara klimatsmarta, absolut! Jag tror att det finns en stor potential.

På bilden: Tarkett tar nästa steg mot fullt cirkulära golv – iQ Loop, ett vinylgolv tillverkat av 65 procent post-konsumentmaterial

Bild: Tarke