Nyheter

Gebrüder Weiss stödjer klimatexpeditionen ”The Greenland Project”

Grönland har varit i fokus för klimatforskningen i många år eftersom ön, som en av de största isregionerna i världen, är känslig för klimatförändringar. Detta innebär att Grönland är en särskilt intressant plats för forskare. Med detta i åtanke ger sig ett internationellt team av forskare inklusive två forskare, en läkare och en fotograf iväg till fots på ett speciellt uppdrag den 29 april för att mäta tjockleken på dess inlandsis med viktiga intervall.

Transportsätt och utrustning för denna unika och hållbara expedition stöds av det internationella logistikföretaget Gebrüder Weiss. 

– Som en av världens ledande leverantörer av logistiktjänster ser vi det också som vår plikt att stödja utvalda forskningsinitiativ som Greenland Project. Syftet med expeditionen är att få insikter om klimatförändringar som hjälper oss att fatta smarta beslut för vår framtid, säger Wolfram Senger-Weiss, VD för Gebrüder Weiss.

Specifikt har forskargruppen bestämt sig för att korsa Grönland ungefär efter den 70:e breddgraden norr, som förbinder byn Kangerlussuaq på västkusten med staden Isortoq på östkusten. Inlandsisens täthet kommer att mätas med jämna mellanrum för att få mätningar för jämförelse med tidigare tagna längs denna rutt. Projektgruppen kommer att tillryggalägga totalt 600 kilometer (373 miles) på skidor, var och en med en släde på släp.

– Eftersom vår forskning i huvudsak fokuserar på klimatet och glaciärsmältan, tycker vi att det är viktigt att den är så klimatneutral som möjligt. Genom att genomföra en expedition till fots in i detta ömtåliga ekosystem kan mätningarna göras på ett mycket mer miljövänligt sätt än vad som skulle vara möjligt med helikopter, och med en högre grad av noggrannhet än vad som skulle vara möjligt med satellit, framhåller Niklas Marc Heinecke, fotograf , och medgrundare av ”The Greenland Project”. Vi kan lita på pålitlig utrustning i denna ogästvänliga miljö tack vare stödet från Gebrüder Weiss.

Resultaten av expeditionen, som kommer att analyseras mer i detalj vid University of Sunshine Coast i Australien, har global betydelse. De kommer att delas med forskare från hela världen, vilket bidrar till vår kollektiva förståelse av klimatförändringar. Syftet med den månadslånga expeditionen är att få värdefulla insikter om sambanden mellan temperaturfluktuationerna på Grönland under de senaste decennierna och de ytterligare effekterna på det globala klimatet.

Gebrüder Weiss kommer att använda sina sociala mediekanaler under de kommande månaderna för att ge löpande uppdateringar om projektet, från imponerande bilder från Grönland till spännande forskningsrön. Dessa kanaler ger också information om alla andra innovativa mobilitetsprojekt som stöds av logistikföretaget.

Senast transporterade Gebrüder Weiss utrustningen för Mars Analog Mission AMADEE-24 från Austrian Space Forum (OeWF) till Armenien.

Foto: Bernd Hildebrandt