Nyheter

Peab reglar universitetsområdet i Umeå med återvunnet papper

Nya innovativa produkter och hållbara val står i fokus när Peab bygger nya tentamenssalar och kontor på universitetsområdet i Umeå på uppdrag av Akademiska Hus. Peab blir först i den här delen av Sverige att regla en byggnad med pappersreglar från Wood Tube.

Materialet Peab använder väljs noga med hänsyn till miljö och hållbarhet. Genom att testa nya innovativa produkter som Wood Tubes reglar med återvunnet papper sparas 90 procent av de koldioxidutsläpp som de traditionella stålreglarna annars kostar miljön.

– Det är en stor vinning i arbetsmiljön. De är smidigare att hantera på grund av lätt vikt och att kapa och skruva går väldigt snabbt. När det kommer till hållfasthet, brand- och ljudegenskaper så är reglarna typgodkända av RISE som gjort tester och certifiering, berättar Oskar Renström, kvalitets- miljö- och arbetsmiljösamordnare (KMA) på Peab i Umeå.

I en tät dialog med beställaren Akademiska Hus tar Peab gemensamma steg i utvecklingen av nya materialval som kan ersätta de traditionella. Delar av mellanväggarna i byggnaden på universitetsområdet kommer att reglas med Wood Tube.

– Eftersom Akademiska Hus har som mål att bli klimatneutrala i hela vår verksamhet till 2035 provar vi gärna nya hållbara material i våra byggprojekt. En hållbar utveckling innebär effektiv resursanvändning nu och i framtiden, i detta fall med reglar av återvunnet papper, säger Sara Åkerlind, projektavdelningschef på Akademiska Hus.

Peab vill bidra till en omställning i branschen för att sänka klimatavtrycket.

– Våra ambitioner när vi testar nya produkter handlar dels om att förbättra arbetsmiljön för våra yrkesarbetare och dels om att följa med i utvecklingen. Vi vill kunna påverka och bryta den norm som finns vad gäller materialval. Byggbranschen är en föränderlig bransch och vi på Peab vill testa nya vägar – för att ställa om till det bättre, säger Oskar Renström.

Byggnaden kommer att certifieras med Miljöbyggnad Guld och beräknas stå klar i början av 2025.