Nyheter

Gordon och Mylla introducerar cirkulära förpackningar för hemleveranser i Skåne

Mylla.se, marknadsplatsen där närproducerad mat från hundratals svenska bönder och mathantverkare möter matälskare runt om i landet, introducerar nu den kartong- och pappfria hemleveransupplevelsen Gordon Circular – Sveriges första cirkulära system för hemleveranser av kyld mat. Först ut är kunder med hemleveranser i Skåne.

Från mitten av maj kommer Myllas kunder i Skåne kunna välja cirkulära förpackningar för sina leveranser. Engångsförpackningar av papper och kartong ersätts då med Gordon Circular, där förpackningen går i retur, tvättas och görs redo för en ny leverans.

– Vi har testat Circular för leveranser i Malmö och fått fantastisk feedback. Hållbarhet är oerhört viktigt för både Mylla och våra kunder, därför är vi väldigt glada att nu kunna erbjuda en cirkulär lösning till kunder runt om i Skåne, säger Jens Thulin, medgrundare och VD för Mylla.

Lägre klimatpåverkan med cirkulära förpackningar

Med Gordon Circular är potentialen till miljövinster stor. En livscykelanalys från Linköpings universitet visar att Gordon Circular bara behöver göra fem loopar för att ha en lägre klimatpåverkan än en papperskasse som används en gång. Jämfört med en pappkartong behöver Circular bara cirkulera två gånger för ett lägre klimatavtryck.

– Genom Gordon Circular kan vi minska engångsavfall av papper och kartong. Vi är mycket glada över att tillsammans med Mylla kunna göra det enklare för fler konsumenter att ta emot e-handlad mat på ett mer hållbart sätt, säger Ali Ghoce, VD för Gordon.

Gordon Circular är utvecklat av last mile-företaget Gordon för att minska klimatavtrycket från engångsförpackningar för e-handelsleveranser. Systemet inkluderar bland annat en två-delad förpackningslösning, spårbarhet, teknisk plattform, kundkommunikation och logistikflöde. Under förra året beviljades lösningen stöd från Vinnova på två miljoner kronor för fortsatt utveckling.