Nyheter

Debatt: ”Kärnkraften har stora fördelar jämfört med annan grön energi”

”Energidebatten i Sverige och EU har blivit ensidig och mest handlat om huruvida kärnkraft kan klassas som fossilfri eller inte. Tyvärr har denna enkelriktade diskussion, som huvudsakligen rör koldioxidutsläppens storlek, givit en skev bild av verkligheten.”

Det skriver Christian Ekberg, professor i kärnkemi och professor i industriell materialåtervinning vid Chalmers i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Javisst, enligt IPCC och flera andra instanser är våra utsläpp av växthusgaser ett globalt problem av rang. Vad som tyvärr får väsentligt mindre utrymme är bruk av jordyta och användandet av ändliga resurser. Skulle dessa parametrar blandas in kan prioriteringen av tillgängliga energislag bli annorlunda.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/karnkraften-har-stora-fordelar-jamfort-med-annan-gron-energi-.fb920e44-28ff-4ca7-9b6f-0e6ebdf9d2f8

Foto: Wolfgang Stemme