Nyheter

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Almedalen: Läget, läget, läget – havsnära, centralt eller klimatsäkert?

Översvämningar, skogsbränder och kraftiga stormar gör att vi behöver tänka nytt kring hur vi bor och bygger. Tiden när det gick att undvika frågan om klimatanpassning av våra bostäder är över. Frågan är vem som bär ansvaret och hur klimatriskerna påverkar bostadspriser och svenskarnas flyttmönster?

Kanske borde uttrycket ”läget, läget, läget” nu handla mindre om havsutsikt och närhet till kommunikationer och mer om risker för skred och översvämningar kring våra bostäder. Över hälften av landets villaägare bor i områden som är utsatta för klimatrisker.

Det får konsekvenser för både enskilda hushåll och samhällets ekonomi. Regeringens strategi för klimatanpassning lägger stort ansvar på kommunerna, men även villaägare och bostadsrättsföreningar behöver agera.

Hur kommer klimatriskerna påverka värdet på våra bostäder framöver? Vilka frågor borde vi egentligen ställa till mäklaren? Och hur bygger vi klimatsäkra fastigheter? Detta och många andra frågeställningar diskuterar vi under ett panelsamtal i Almedalen den 27 juni.

Där presenteras också de viktigaste insikterna från Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya rapport Det är dags att du ser om ditt hus, om klimatets påverkan på den svenska bostadsmarknaden.

Paneldeltagare:
Marcus Svanberg, VD, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Gert Wingårdh, arkitekt och grundare av Wingårdhs arkitekter
Caroline Szyber, rådgivare bostads-, bygg- och fastighetsfrågor, ordförande för CM-bolagen och vice ordförande Villaägarna
Frida Berry Eklund, medgrundare av Klimatkollen och EU Climate Pact Ambassador
Staffan Moberg, jurist med fokus på klimatfrågor, Svensk Försäkring

Tid: Torsdag 27 juni, 09:00-09:45
Plats: Strandvägen plats H550, Visby

Moderator: Björn Solfors

Foto: Georg Gyllenfjell