Nyheter

Från skrot till energi – Rebaba vinner Årets Unga Idé 2024 för sin batterilösning

De omvandlar gamla elbilsbatterier till kraftiga energibanker och driver den gröna omställningen framåt. Grundarna Paula Runsten och Felix Kruse bakom Rebaba mottar priset Årets Unga Idé 2024 och tilldelas ett stipendium på 250 000 kronor, från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse.

Stämningen var på topp när unga entreprenörer, inkubatorer, investerare och företagsfrämjare från hela Sverige samlades på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg på torsdagskvällen. Innovationsandan var påtaglig och inspirerande företagsberättelser strömmade fritt.

– Jag är verkligen glad att det finns en sådan här vilja hos unga människor att skapa innovationer och förverkliga affärsidéer som gör omgivningen bättre för väldigt många, berättade Fabian Bengtsson, juryns ordförande och initiativtagare till stipendiet från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse där vinnaren får 250 000 kronor.

– Juryprocessen var intensiv, svår och samtidigt oerhört inspirerande när man fick ta del av alla fantastiska pitcher, berättar Företagarnas vd Benjamin Dousa som även deltog i juryarbetet.

Trots den hårda konkurrensen lyckades juryn till slut enas om en värdig vinnare: Paula Runsten och Felix Kruse från Rebaba. Rebaba omvandlar uttjänta bilbatterier till effektiva energilagringssystem, som kan lagra el från till exempel icke-planerbara kraftslag som sol- och vindkraft, något som blir alltmer efterfrågat i den gröna omställningen.

Att återbruka batterier i denna typ av strömbank är en game changer eftersom batteriproduktion sällan är särskilt hållbar. Rebaba är inte ensamma på marknaden men deras teknik är billig och kräver liten handpåläggning, två tydliga konkurrensfördelar.

– Det är en enorm validering av vår affärsidé som ger oss en möjlighet att snabbare få ut vår produkt på marknaden. Dessutom har vi råd att betala vår första batterileverans, berättar bolagets vd och medgrundare Paula Runsten.

Juryns motivering löd:

”!När en gigantisk industri görs om i grunden har dessa entreprenörer hittat en hållbar och innovativ lucka med en affärsidé som har potential att utvecklas till en grön, cirkulär och återvinningsbar guldgruva, därför tilldelas de priset Årets Unga Idé 2024 till Paula Runsten och Felix Kruse, grundare av Rebaba.”

Jurymedlemmar

Fabian Bengtsson Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse, juryordförande
Benjamin Dousa, vd Företagarna
Isabel Nilson, Investment Manager, Spintop Ventures
Pontus Lund, Investment Manager, Wellstreet Ventures
Fredrik Carlsson, Investment manager, Sönerna Carlsson Family Office AB
Linda Elfving, Investment Manager, Almi Invest Västsverige
Kristina Kockum, Program Manager, Programansvarig Business Sweden
Malin Frithiofsson, vd Daya

Foto: Ralph