Nyheter

Debatt: Det är dyrare att handla på de kinesiska webbutikerna än vi tror

Text: Lena Trend, ägare av COZE Aarhus

Med priser som är svåra att säga nej till slår webbshoppar som Temu och Shein på i Danmark. Trots varningar om farliga kemikalier och närmast slavliknande produktionsförhållanden verkar priset vara avgörande för konsumenterna. Men i verkligheten är det dyrare än vi tror.

Ett par jeans för 67 kronor eller en ny klänning för 24,5 kronor. Det här är en av de saker som lockar danska konsumenter på Temu, som är den senaste i raden av kinesiska webbshoppar som har rusat upp på listan över danskarnas favoritställen att handla online. Med de mikroskopiska priserna kan den genomsnittlige danska konsumenten räkna ut att någon måste ha blivit lurad på resan. Om det inte är sömmerskan, fabriksarbetaren eller brevbäraren så är det i slutändan vi själva och jordklotet vi är en del av. Ändå har Temu enligt en analys från Dansk Erhverv blivit nummer tre på listan över danskarnas utländska favoritwebbshoppar på rekordtid.

Hur mycket vi än pratar om kemikalier i produktionen, miljöpåverkan och överkonsumtion så är det priset som har makten när det kommer till danskarnas konsumtion. Låt oss därför tala ett språk som konsumenter kan förstå och prata om en enkel uträkning som vi glömmer när vi handlar online på andra sidan jordklotet.

Det är dyrare än vi tror

Konsumentrådet Tænk rekommenderar att ett plagg används minst 50 gånger, medan studier uppskattar att ett billigt plagg bara används sju till åtta gånger i genomsnitt innan vi blir av med det. Detta ger upphov till att vi bör fråga oss om de kinesiska raketwebbbutikerna nu är så billiga som vi tror.

Om ett par byxor kostar 100 DKK och endast används sju gånger får du ett pris per användning på drygt 14 DKK – och det är också billigt, men du kan faktiskt välja att investera så mycket som 750 DKK i ett par byxor istället och använd dem en gång i veckan under ett år och slutar med samma pris per användning. Ett par byxor till det priset skulle också vilja hålla betydligt längre än ett år – precis som många av de ovanliga billiga klädesplaggen faktiskt slutar använda bara de skrämmande sju eller åtta gångerna eller inte alls, och sedan priset per användning är plötsligt högt.

Vi blir knarkare för bra affärer

Danskarna lever i tron ​​att de kinesiska webbutikerna kan sälja sina varor så billigt eftersom det inte finns några dyra mellanhänder, utan det handlar mycket mer om en galen marknadsföringsstrategi för att pressa oss över kanten av vår redan groteska överkonsumtion. Det är så lätt att glömma de hormonstörande ämnena, den oönskade kemin, miljöpåverkan, de eländiga produktionsförhållandena och allt annat när priserna och de bra affärerna blinkar och blinkar på skärmen. Det är som varningarna på cigarettpaketen – när vi väl är beroende av shoppingfixen sjunker inte varningarna in, oavsett hur hemska de är och hur mycket vi vet att de är sanna.

Då kan det vara lättare att spela samma spel som Temu och Shein och locka med priserna. Låt oss gå tillbaka till de tidigare nämnda byxorna för 750 kronor – håller de 200 gångers användning slutar de med att de bara kostar 3,75 kronor per användning – så det är ett pris som är svårt även för Temu eller Shein att konkurrera me

Foto: Ekaterina Ershova