Nyheter

Bolt och Zeam förenar resor mellan land och hav i Stockholm

Nu blir det ännu enklare att kombinera Bolt-resor med elektriska, självkörande färjor över Riddarfjärden i Stockholm. Satsningen är ett samarbete mellan Bolt, Europas ledande aktör inom delad mobilitet, och Torghatten, ett av Norges största sjötransportföretag med deras färja Zeam.

För kunder som reser med Bolt, antingen med taxi eller elsparkcykel, i anslutning till Zeams färja vid Riddarfjärden, fungerar nu kvittot i appen även som biljett för sträckan mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand. Resenärer erbjuds dessutom 10 procents rabatt om de fortsätter sin resa med Bolt efter att ha klivit av färjan. I vardera hamn, bara några meter från av- och påstigning, finns särskilda områden för Bolts elsparkcyklar.

– Nu lanserar vi en biljett för land och vatten. Du kan enkelt och smidigt starta din resa i exempelvis en taxi, ta färjan över Riddarfjärden och nå slutdestinationen på elsparkcykel. Så här bygger vi städer som är gjorda för människor istället för personbilar, säger Lina Dahlander, Sverigechef på Bolt.

– Vi har länge tittat på sambandet mellan mikromobilitet på vatten och på land. För både oss och Bolt är detta ett helt naturligt samarbete som vi tror kommer att förbättra vardagen för de resande i Stockholm, säger Reidun Svarva, kommersiell direktör på Torghatten.

Stockholm har som mål att vara en klimatpositiv stad senast 2030 och helt fossilfritt senast 2040, i enighet med Parisavtalet. En viktig faktor för att nå dit är den fortsatta omställningen till grön och delad mobilitet. Enligt en rapport från konsultbolaget Oliver Wyman väntas delad mobilitet utgöra 7 procent av alla resor i städer år 2030, vilket är mer än en fördubbling från dagens 3 procent.

–  Delad mobilitet kan ge betydande sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar – och är en nyckel för att Stockholm och andra städer ska nå sina miljömål. Men för att uppnå sin fulla potential måste delad mobilitet och kollektivtrafik knytas samman ännu bättre. Det är precis detta Bolt och Zeam nu satsar på tillsammans – när vi förenar transportsätt mellan land och hav, avslutar Lina Dahlander, Sverigechef på Bolt.