Nyheter

Belysningsstiftelsen stöttar nytt hållbarhetsprojekt

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik går in och stöttar Green Light Alliance i ett nytt hållbarhetsprojekt. ”Circular Lighting Design, Expanding the Reach” ska hjälpa beslutsfattarna att inkludera cirkularitet i belysningsprojekten.

Det internationella branschinitiativet Green Light Alliance bygger på frivillig medverkan från olika aktörer i belysningsbranschen – tillverkare, konsulter, ljusdesigners och arkitekter – och syftar till att synliggöra och utveckla belysningens roll i en cirkulär ekonomi och ett hållbart samhälle. Belysningsstiftelsen har tidigare engagerat sig i samband med organisationens uppstart och väljer nu alltså att återigen gå in och stötta verksamheten.

– Under de här tre åren som Green Light Alliance har varit igång har vi sett en stor förändring både inom belysningsbranschen och i beställarleden. Intresset för en cirkulär designekonomi inom belysning blir allt större och vi ser också en utökad kravställning. Belysningsbranschen har ett stort eget engagemang, men villkoren kommer till stor del att bestämmas av intressenter högre upp i byggkedjan. Det innebär att vi måste nå fler beslutsfattare – projektledare, utvecklare, arkitekter och entreprenörer, så att principerna för cirkulär belysning kommer med i projektbeskrivningarna, säger Emilio Hernandez som är projektledare och medgrundare i Green Light Alliance.

Belysningsstiftelsen har därför beslutat att stötta ett tvåårigt projekt som syftar till att kommunicera belysning och cirkularitet med de olika intressentgrupperna.

–Vi kommer att använda vår plattform för att nå ut till beslutsfattarna och dela våra resultat inom belysningsgemenskapen. Vi hoppas på en dialog som kan bidra till en snabb övergång till en cirkulär ekonomi inom belysningsbranschen, säger Emilio Hernandez.

Green Light Alliance samarbetar även med Women in Lighting med syftet att skapa en lista över belysningsföretag som arbetar aktivt med cirkularitet.

– Det finns många sätt att jobba cirkulärt med belysning – från refitting till redesign. Den här listan ska helt enkelt hjälpa kunderna att hitta den leverantör som de söker till just sitt projekt, förklarar Emilio Hernandez.

– Att stötta den här typen av projekt är ett sätt för Belysningsstiftelsen att bidra till en hållbar utveckling i samhället, säger Lena Gustafsson som är Belysningsstiftelsens ordförande:

– Frågorna om hållbarhet och cirkularitet driver hela belysningsbranschen. Att vi finns med och uppmuntrar dialogen mellan belysning och bygg och underlättar omställningen är både självklart och meningsfullt.