Nyheter

Världens enda Svanenmärkta rödfärg

Nu är det klart att Falu Vapen Rödfärg blir Svanenmärkt. Svanen är Nordens officiella miljömärkning och ges till varor och tjänster som uppfyller miljö-, klimat- och hälsokrav.

– Falu Vapen Rödfärg är nu världens första och enda Svanenmärkta rödfärg, vilket känns fantastiskt kul eftersom vi har jobbat mot målet under hela året, säger Conny Alfsson, vd på Falu Vapen Färg.

Falu Vapen Färg är en snart 100 år gammal färgfabrik utanför Falun med miljö och innovation högt upp på agendan. Förutom att tillverka traditionell rödfärg som andas med ett järnoxidpigment utan skadliga tungmetaller som bly, har företaget också tagit fram den populära husfärgen Falu Fasad.

Falu Vapen Rödfärg är en helmatt traditionell rödfärg som uppfyller moderna kvar på miljö och hälsa. Den är tillverkad på noga utprovat linolja, mjöl, järnvitriol och järnoxidpigment från återvunnet stål och är kokad som traditionell rödfärg, viket gör att den saknar de skadliga tungmetaller som annars kan följa med när jordpigment används. Färgen används sedan gammalt på trähus.

I veckan blev det klart att Falu Vapen får använda Svanen-märkningen på sin populära rödfärg. Svanen har ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till klimat, kemikalier, resurseffektivitet och biologisk mångfald. Svanen tittar på alla relevanta aspekter under hela produktens livscykel från råvaror, produktion och användning till återanvändning, återvinning och avfall.

– Hållbarhet står högt på vår agenda och därför blir Svanenmärkningen ett kvitto på att vi är på rätt väg, fortsätter Conny Alfsson, vd på Falu Vapen Färg.

Falu Vapen Rödfärg finns i kulörerna faluröd och svart och finns att köpa hos en rad återförsäljare över hela landet. Rekommenderat pris är 579 kronor för 10 liter för den röda och 779 kronor för 10 liter för den svarta.

För att läsa mer om Svanen, gå in på https://www.svanen.se/

För att läsa mer om Falu Vapen, gå in på https://faluvapen.se/