Nyheter

Egenproducerad solel hos Weland Stål

– Vi jobbar ständigt med att minska vår klimatpåverkan och effektivisera vår produktion så att varje produkt som lämnar vår tillverkning avger ett så lågt klimatavtryck som möjligt, säger Alexander Sjöberg som är produktionschef på Weland Stål. Vägen dit är bland annat investeringar i energismarta och effektiva maskiner. Ett annat exempel är satsningen på egenproducerad solel från bolagets fabrikstak. ”Som en av Nordens största tillverkare av både taksäkerhetsprodukter och solpanelsinfästningar vill vi ligga i framkant och föregå med gott exempel inom branschen.

På Weland Ståls fabrikstak i Ulricehamn installeras just nu solpaneler på en yta om ca 5 000 kvadratmeter. Kompletteringen kommer att ha en effekt på ca 600 kW och när installationen är klar kommer den totala effekten uppgå till ca 1 MW. Infästningssystemet är ett låglutande system för öst-/västläge som är utvecklat av Weland Stål och som nyligen har lanserats på marknaden. Det nya systemet är lättmonterat och mycket flexibelt.

– Vi har fått positiv respons från montörer att det är ett smidigt och flexibelt system som innehåller få komponenter. Dessutom kan man klämma solpanelen på både kortsida och långsida, fortsätter Alexander som nämner flera andra fördelar.

– Vi har skapat ett helt nytt infästningssystem genom att endast addera tre nya komponenter. Skenor och klämmor är exempelvis desamma som i våra andra system. Det gör montaget enklare för montörerna som kan arbeta med komponenter som de redan känner till. Dessutom blir lagerhållningen enklare och mer kostnadseffektiv för våra återförsäljare.

Samtliga infästningssystem från Weland Stål är svensktillverkade och utvecklade för ett nordiskt klimat som ofta bjuder på både snö, regn och hårda vindar. ”Här är Weland Stål unika på marknaden idag”, säger Alexander.