Nyheter

Hansgrohe: Alla nya produktemballage blir plastfria

Hansgrohe Group kommer att byta ut alla nya produktförpackningar (1) vid sina tyska fabriker till kartong och papper innan utgången av 2025. Enbart kartonger och pappersdelar som är 100 % återvinningsbara kommer att användas..

Vägen till „100 % plastfritt”

Ansvaret för övergången från plast till papper ligger hos Hansgrohe-teamet Green Company, med fokus på företagets innovativa hållbarhetsstrategi.

Projektledare Torsten Mayer:

– Vi vill gärna implementera den hållbara treenigheten ’Reduce, Reuse & Recycle’ i våra emballage. Samtidigt är det något som flera av våra kunder direkt efterfrågar.” Med ändringen kommer Hansgrohe årligen att spara ca. 312 ton plastemballage vid de tyska fabrikerna. Det handlar i första hand om fyllningen i förpackningarna, som skyddar blandarna och duscharna mot repor, slag och transportskador. I stället för påsar, bubbelplast, packfickor och plastremsor har företaget valt ersättningsprodukter av kartong eller papper.

– Vi arbetar för närvarande med att uppnå 100 % kartong- och pappersförpackningar. Vi har fortfarande ett par procent kvar innan vi är helt i mål, säger Mayer. Vi har hittat pappersalternativ för förpackningarna till nästan alla våra produkttyper, men det är ännu inte fullt ut infört i produktionsprocessen. Och det finns i dag fortfarande några oumbärliga plastdelar i vissa förpackningar, som på grund av sina egenskaper inte kan ersättas med papper – utan med återvunnen plast.

Varför papper i stället för plast?

Papper är utmärkt för återvinning, eftersom pappersfibrer kan återanvändas flera gånger (2), och européerna är bra på att skicka kartong och papper till återvinning. (3) Omvänt fungerar återvinningsprocesserna för plastavfall ännu inte optimalt i Europa och en stor del av avfallet återvinns inte. I stället skickas det till andra länder med oklara framtidsutsikter. Sorgliga berättelser om plastavfall som dumpas olagligt i haven har publicerats flera gånger. (4)

Hansgrohe arbetar för mindre plast i världen

Hansgrohe har i flera år sponsrat den simmande professorn Andreas Fath. Kemisten har satt upp som mål att öka allmänhetens medvetenhet om de stora mängder mikroplaster, som flyter från tyska floder ut i haven och ända upp till Arktis. Fath har redan simmat genom Rhen och Donau, och i år ger han sig i kast med ett nytt projekt: Sommaren 2024 ska han simma genom Elbe från dess källa till Nordsjön. Han ledsagas av studenter från sin fakultet, ett stort antal vattenprover – och naturligtvis av Hansgrohe.

(1) På grund av existerande lager hos grossister och installatörer kan det under 2026 fortfarande finnas produktemballage med plastdetaljer i omlopp.
(2) Källa
(3) Källa
(4) Källa