För några år sedan var det få som visste hur stort intresset skulle bli för batterilagring i vårt samhälle. Ju fler system som installeras runtom i världen, desto större är investeringarna i nya projekt. Därför är det många som nu ställer sig frågan kring säkerheten i en produkt som är helt uppbyggt på kraftfulla litium-jon batterier.
Vilka säkerhetsaspekter måste man ta hänsyn till redan i konstruktionsstadiet? Och vad är bra att känna till för den som planerar att investera i ett BESS?
Melker Lang, säkerhetsspecialisten på CEBON Group, förklarar:
– Säkerheten spelar en avgörande roll i batterier redan under designstadiet. Ingenjörer som arbetar med batterier mäter avståndet mellan cellerna som hindrar värmeöverföring mellan cellerna och väljer rätt typ av material samt cellkemi som reducerar risk för termisk rusning. Processen att övervaka temperaturskillnader i varje enskild cell är väldigt komplex men viktig för batteriets livslängd och kvalitét, berättar Melker.
– För att förhindra övertryck inuti en BESS-container kommer systemet att vara försett med en speciell tryckavlastningsventil. Ett högt tryck som kan uppstå i en container kommer då att avlastas med hjälp av denna ventil, för att förhindra påfrestningen. Dessutom bör varje batterilagringssystem utrustas med brandskyddsisolering och släckningssystem som aktiveras vid en eventuell brand. Att integrera kylning av cellerna är en viktig aspekt. Ingenjörer brukar ta i beaktande alla möjliga scenarier för att kunna konstruera ett system som håller i alla lägen, fortsätter Melker.
Om olyckan är framme
Det är otänkbart men ändå möjligt. Vad händer om en BESS-container börjar brinna?
– Bränder inuti ett sådant system är naturligtvis väldigt dramatiska och mycket farliga. Som investerare bör du därför välja ett BESS som är fullt utrustat med ett omfattande brandsläcksystem av typen aerosoler. Vid eventuell brand kommer dessa att aktiveras och släppa ut ett moln av kondenserad aerosol som då avlägsnar värme och förhindrar förbränning. I dagsläget finns det kaliumbaserade aerosoler som dessutom har en låg påverkar på miljön, berättar Melker.
Investera i säkerhet – en kostnadsfråga?
Obligatorisk utrustning eller dyra extrafunktioner – det kan vara svårt att avgöra vad du som investerare betalar för. Här är Melkers tips att tänka långsiktigt.
– Det kan absolut vara dyrare med ett batterilagringsystem som uppfyller alla nödvändiga krav och är utrustat med ytterligare säkerhetsfunktioner. Men fråga är då om det är värt att undersöka andra alternativ? Svaret, tror jag, är ganska givet. Det finns en del investerare som är oroliga för själva systemunderhållet. Att behöva tänka på analyser, övervakning och systemkontroller kan vara svårt för den som inte är insatt. Men är systemet utrustat med ett välfungerande BMS (Battery Management System), så har du full kontroll över din hårdvara. Du får då exakt information om batterihälsan och kan se om något behöver åtgärdas. Men givetvis bör man göra en årlig kontroll av hela systemet, där noggranna analyser görs av professionella tekniker, avslutar Melker.
6 tips till dig som köper ett batterisystem
Som investerare kan du ställas inför massa olika val. Så för att underlätta dina funderingar har vi tagit fram en kortare checklista på det viktigaste som bör finnas i ett batterisystem. Dubbelkolla med din leverantör om dessa egenskaper gäller i samband med ditt köp.
- Välfungerande BMS-system (Battery Management System). Komponent i batteriet som ser till att alla celler är i balans och inte utsätt för överspänning.
- Kylsystem – luftburet eller vattenburet. Beroende på vissa faktorer som miljön, effekt etc. väljs ett kylsystem utifrån givna förutsättningar.
- Brandsystem. Måste vara prio för alla BESS. Aerosolsläckare anses vara det bästa systemet i denna typ av installation.
- Temperatur-, rök- och gassensorer. Ska vara inbyggda för att kontrollera olika lägen.
- Fuktighetssensorer. Är till för att kontrollera en normal miljö inuti containern. Gör det möjligt att upptäcka fukt som kan bidra till oönskade påföljder.
- Vattenlarmcensor. Reagerar vid eventuellt läckage inne i systemet.