Nyheter

Ny AI-chatbot ska förbättra energimärkningen av danska byggnader

Ett avslutat innovationsprojekt har utvecklat en ny AI-baserad chatbot som analyserar energimärkningsdata för att optimera energiförbättringar i danska byggnader. Potentialen är mindre energislöseri och lägre kostnader.

Energiförbrukningen i byggnader utgör nästan 40 % av Danmarks totala energiförbrukning och speciellt i de befintliga fastigheterna finns stor potential för energieffektivisering.

Denna potential kan identifieras bland annat via den lagstadgade energimärkningen. Den enorma mängden data i energimärkningsdatabasen (https://emoweb.dk/emostat) har därför stor potential för att identifiera och kvalificera möjligheterna till energiförbättringar.

Ett nyligen avslutat innovationsprojekt, ”Bättre utnyttjande av data från energimärkning med nya AI-analystekniker”, har utvecklat en prototyp av en AI-baserad chatbot som kan analysera energimärkningsdata och ge exakta rekommendationer om hur energimärkningen för en given byggnad kan optimeras.

Projektet genomfördes av Alexandrainstitutet, 4B Consulting och CB Group. Projektet stöds av Danmarks Business Promotion Board med medel från Europeiska Unionen.

Artificiell intelligens och stora datamängder

Genom att använda generativ AI för att analysera tillgänglig data kan chatboten svara på hur energimärkningen kan optimeras för en given byggnad utifrån en övergripande förståelse av den stora datamängden. Detta gör processen mer effektiv och svaren mer kvalificerade, eftersom de baseras på hela databasens information. Detta skapar bättre förutsättningar att förutsäga den bästa vägen till en förbättrad energimärkning.

Potentialen med prototypen är att danska byggnader nu kan minska energisvinnet, vilket är gynnsamt för både klimatet och ekonomin. Samtidigt optimeras de förbättringar som görs av byggnaderna så att de genomförs på det mest effektiva och kostnadsbesparande sättet. Detta kommer att underlätta arbetet för flera parter, inklusive snickare, bankrådgivare och fastighetsmäklare.

Jakob Nørby är en datadriven energikonsult och grundare av 4B Consulting som är involverad i innovationsprojektet. Han berättar:

Energy Cluster Denmark har varit en stor supporter av projektet och har snabbt sett dess värde. Det har varit spännande att utmana dagens synsätt på energimärkning och utnyttja befintlig data. Som samhälle måste vi påskynda den gröna omställningen av vårt byggnadsbestånd och därför bör vi utnyttja all tillgänglig data. Nästa steg är att säkra finansiering för att vidareutveckla vår prototyp till nytta för alla som arbetar med byggnader.