De senaste åren har användningen av byggmaterial med hormonstörande och cancerframkallande ämnen halverats, det visar en ny rapport från Byggvarubedömningen.
– Det är ett glädjande resultat som visar att branschen tar frågan på allvar, säger Hannes Morger, vd på Byggvarubedömningen.
Förekomsten av farliga kemikalier i olika byggmaterial har länge varit ett problem i bygg- och fastighetsbranschen. Kemikalierna kan vara både hormonstörande samt cancerframkallande och finns i många typer av material. Nya siffror från Byggvarubedömningen, en icke vinstdrivande organisation med fokus på att främja användandet av hållbara byggmaterial, visar dock att mängden farliga kemikalier halverats mellan 2017 och 2022.
– Det finns en ökad medvetenhet kring farliga kemikalier i byggmaterial och en vilja att ersätta dem med säkrare alternativ. Det är ett glädjande resultat som visar både att branschen tar frågan på allvar, och att vi som organisation gör ett viktigt jobb och har en viktig funktion för att fortsätta minskningen av giftiga ämnen i svenska byggprojekt, fortsätter Hannes Morger, vd på Byggvarubedömningen.
Till grund för rapporten ligger över 8000 loggböcker, där de största aktörerna i Sveriges bygg- och fastighetsbransch registrerat vad de byggt under åren 2017–2022. Vilka ämnen som räknas som hormonstörande har utökats sedan 2017 vilket skulle kunnat bidra till en ökad användning, resultatet var dock en minskning med 51 procent.
För att en produkt ska få bedömningen Undviks när det gäller hormonstörande och cancerframkallande ämnen ska den innehålla 0,1 procent eller mer av ett klassificerat ämne.
I samband med framtagandet av rapporten genomfördes också en undersökning bland de 76 medlemsorganisationerna, om vilka de största utmaningarna är när det kommer till att bygga giftfritt. Där lyftes att de största utmaningarna kring att kunna göra hållbara materialval är svårigheten att få med andra aktörer på tåget och att det är kostsamt.
– Vi ser att våra medlemsföretag står inför utmaningar i att hitta och implementera säkra alternativ till hormonstörande och cancerframkallande ämnen i byggmaterial. Rapporten visar att de som jobbar strukturerat och långsiktigt med hållbara materialval verkligen gör skillnad och vi är fast beslutna att stödja dem i detta arbete för en mer hållbar och hälsosam bygg- och fastighetsbransch, avslutar Hannes Morger, vd på Byggvarubedömningen.
Foto: sawaeng wonglakorn