Nyheter

Branschrapport: Minskad användning av produkter med farligt innehåll

I Byggvarubedömningens senaste branschrapport framgår hur användningen av byggvaror med hormonstörande och cancerframkallande ämnen har förändrats 2017–2022. För båda kategorierna har antalet produkter med bedömningsnivån ”Undviks” enligt Byggvarubedömningens produktbedömning minskat tydligt.

Målet för Byggvarubedömningens verksamhet är att bidra till utvecklingen för ett giftfritt och hållbart byggande. Kemiskt innehåll och risker för hälsa och miljö är ett svårt och komplext område. Byggvarubedömningen samlar information, bedömer produkter, och gör resultaten lätt tillgängliga och enkla för byggbranschens aktörer och parter.

Leverantörer av byggprodukter/material lämnar in dokumentation till Byggvarubedömningen och får sina produkter bedömda.

Byggvarubedömningen använder tre symboler för att redovisa bedömningsnivån: ”Rekommenderas”, ”Accepteras” och ”Undviks”. I flertalet byggprojekt måste vissa produkter användas som inte är bedömda, och dessa betecknas som ”Ej bedömda”.

Byggvarubedömningen beaktar också livscykelaspekter såsom möjlighet till återbruk och återvinning. Social hållbarhet går också att inkludera, men är frivilligt.

Loggböcker ger statistik

Under ett webinarium presenterades Byggvarubedömningens branschrapport. För presentationen svarade Marianne Balck, miljötoxikolog och ansvarig för kriterieutveckling, samt Sarah Vesterlund, kund- och marknadsansvarig.

Mest intressant i branschrapporten var kanske den statistik som baserades på loggböckerna. Byggprojekt som nyttjar Byggvarubedömningens system använder loggböcker för att registrera vilka produkter som väljs i sina projekt. En loggbok per projekt, och då kan det handla om nyproduktion eller ombyggnad. För närvarande finns 11000 aktiva loggböcker.

Nu har Marianne Balck och kollegor särskådat hur bedömningsnivåerna Rekommenderas, Accepteras och Undviks har förändrats 2017–2022.

Även ”Ej bedömda” finns med i statistiken. Under perioden startades 8318 loggböcker. Antalet produkter med bedömningen ”Undviks” på grund av hormonstörande egenskaper (i snitt per loggbok) minskade med 54 procent under perioden. Antalet produkter med bedömningen ”Undviks” på grund av cancerframkallande egenskaper (i snitt per loggbok) minskade med 49 procent (utifrån årtalet då loggboken startades).

– Vi kan dra slutsatser från loggböckerna. Innan vi startade hade vi en optimistisk hypotes, och visste att svaret fanns i vårt egna system, säger Marianne Balck. Resultatet överträffade våra förväntningar då användandet av produkter med hormonstörande och cancerframkallande ämnen minskat med mer än hälften under perioden.

Välkommen utveckling

Branschrapporten redovisar också hur bedömningsnivåerna för alla produkter, presenterade i procentuell andel, i samtliga loggböcker, fördelas inom vart och ett av åren 2017–2022 (såsom startår). Det var glädjande att ”Rekommenderas” ökade från 9,6 till 10,2 procent, medan

”Accepteras” ökade från 74,7 till 79,5 procent. Samtidigt minskade ”Undviks” från 9,5 till 7,0 procent, medan ”Ej bedömd” minskade från 6,3 till 3,4 procent.

Förändringen och utvecklingen är således välkommen, samtidigt som det är långt kvar till ett helt giftfritt byggande. I sammanhanget finns en framåtblickande avsikt med att projekten använder loggbok. Med den skapas samtidigt dokumentation för framtiden.

Vi kanske idag bygger in ämnen som kommer att bli upptäckta och beskrivna som farliga i framtiden. Då är det bra för fastighetsägaren att veta vad huset en gång i tiden byggdes med.

– Byggvarubedömningen med loggboksfunktionen är också bra för den som certifierar sin byggnad. Uppfyllande av krav i certifieringssystemen framgår av våra produktkort, berättar Sarah Vesterlund.

Framgångsfaktorer på väg mot giftfritt byggande:

• Ökad miljömedvetenhet

• Höjd kravställning

• Alla i hela byggprocessen ska bidra

• Byggarna byter till produkter med mindre påverkan

• Substitution, produkttillverkarna ersätter komponenter, med sådana som har mindre påverkan

Det kan tilläggas att Sverige ligger långt före andra länder när det gäller att beakta kemiska risker i byggprodukter. Vi kan säkert inspirera andra länder inom EU. EU kommer förhoppningsvis och troligtvis med ytterligare lagstiftning, som till exempel digitala produktpass och krav på loggbok. EU kan i sin tur påverka resten av världen

FAKTA

Hormonstörande ämnen:

Hormonstörande ämnen kan till exempel hämma eller härma våra hormoner i kroppen. Hormonstörande ämnen finns i många positioner runt oss. Ju mindre människa desto känsligare. Fosterstadiet är extra känsligt. När en gravid kvinna utsätts för hormonstörande ämnen kan det till exempel påverka könscellerna hos fostret och därmed påverka kvinnans barn eller till och med barnbarn. Hormonstörning kan leda till försening av den manliga könsutvecklingen eller feminisera utvecklingen hos pojkar. Det finns också misstankar att sådana ämnen kan leda till för tidig pubertet hos flickor, och att det finns samband med fetma, ADHD och missbildningar på könsorgan.

Cancerframkallande ämnen:

Cancer kan drabba alla möjliga organ, från lungor till hud eller skelett. I den statistik som presenteras i branschrapporten har fokus varit på cancerframkallande ämnen i kategori 1 i kemikalielagstiftningen, vilket innebär ”Känt eller förmodat cancerframkallande för människor”. Detta baseras på djurstudier eller epidemiologiska studier. De senare innebär koppling till effekter på människor på populationsnivå. Till exempel genom att människor har fått cancer när de jobbat på en fabrik som hanterar ett visst ämne, eller att människor fått cancer efter en olycka.

På bilden: Byggvarubedömningen underlättar val av produkt. Beställaren eller byggaren ska inte behöva vara expert på miljömedicin

Bild: Kjell-Arne Larsson