Nyheter

Nytt verktyg för fastighetsägare att stegvis minska byggnaders utsläpp

Det är såklart viktigt att tänka hållbart när vi bygger nytt. Men hur kan vi minska klimatpåverkan från våra befintliga bostäder, arbetsplatser och andra byggnader? Här saknas forskning och fokus, menar Catarina Warfvinge, universitetslektor inom bygg- och miljöteknologi vid Lunds Tekniska Högskola. Därför utvecklade hon Klimatstegen – ett kostnadsfritt verktyg för fastighetsägare som vill minska klimatpåverkan från fastighetsdrift och förvaltning.

Klimatstegen är ett verktyg för fastighetsägare som inte har råd att göra stora investeringar, men som ändå steg för steg vill komma i gång med klimatarbetet i sina befintliga byggnader.

– En bra början är att se över om energi- och vattenmätningen fungerar, och att se över driftrutinerna, det är billiga åtgärder och gör jättestor nytta, säger Catarina Warfvinge, universitetslektor inom bygg- och miljöteknologi vid Lunds Tekniska Högskola.

”Många klimatåtgärder kostar ingenting”

I Klimatstegen finns 220 åtgärdsförslag, som sorteras efter nio klimatpåverkande områden. Åtgärderna kan sorteras efter kostnad. Fastighetsägarna får vägledning i att inte köpa dyr teknik innan de har gjort grundarbetet med mätningar och rutiner.

– Många åtgärdsförslag kostar väldigt lite eller ingenting alls att genomföra men ger stor effekt. De kan minska energianvändning, vattenförbrukning och utsläpp från materialval vid underhåll, reparationer och renoveringar, säger Catarina Warfvinge.

Anpassat efter branschens behov

Klimatstegen ska vara lätt att använda för de som fattar beslut om åtgärder. Därför har Catarina Warfvinge haft tätt samarbete med förvaltare och tekniska förvaltare inom ramen för initiativet Lokal Färdplan Malmö 2030.

– Vi har jobbat så nära dem som ska använda verktyget, de har förklarat hur de jobbar och vi använder begrepp som de förstår för att på bästa sätt visa hur de steg för steg kan förbättra sitt klimatarbete, säger hon.

Kostnadsfritt webbinarium för fastighetsägare

Tack vare återkopplingen från användare kan Catarina Warfvinge hela tiden förbättra verktyget. Nu arbetar hon med att lägga till klimatanpassningsåtgärder för att hjälpa fastighetsägare skydda byggnader mot väderförändringar. Torsdag 19 september berättar hon mer på ett kostnadsfritt webbinarium som arrangeras av Energikontoret i Mälardalen.