Castellum arbetar strategiskt för återbruk. Sedan 2022 har ett löpande mål varit att återbruk ska tillämpas i alla projekt. Till företagets mål år 2030 hör netto noll växthusgasutsläpp, och då ska återbruk och förnybart material vara betydande inslag i alla projekt.
Castellum är med i CCBuilds nätverk som har stor betydelse för medlemmarna när de skapar kontakter och delar erfarenheter. Castellum använder CCBuild vid återbruksinventeringar och lägger ut vissa byggdelar på CCBuilds marknadsplats.
Via den etableras kontakt mellan säljare och köpare, men något gemensamt lager för det som kan återbrukas finns inte. Castellum deltar därför gärna i initiativ som går ut på att etablera mellanlager på större orter. I Göteborg finns Rebygg där Castellum ingår i ett samarbete tillsammans med bland annat Wallenstam, Alecta, Vasakronan och Platzer. Rebygg har en återbrukshubb i Högsbo industriområde.
– För närvarande letar vi på flera orter efter att motsvarande koncept etableras. Sedan gäller det att öka farten på återbruket. Den största utmaningen för oss som fastighetsägare är nämligen avsättning av och tillgång till återbrukade produkter, säger Maria Perzon, Group Sustainability Manager hos Castellum.
Hyresgästanpassningar
Företaget har hittills tillämpat återbruk i huvudsak vid ombyggnationer och hyresgästanpassningar av kontor. När det rör sig om mer än 500 kvadratmeter lokalyta har Castellum kravet att genomföra klimatberäkningar samt minska åtminstone de fem största klimatposterna genom bevarande, återbruk eller klimateffektiva utbyten.
Bevarande innebär att byggdelarna sitter kvar på plats och används som tidigare. Vid övervägande mellan olika alternativ är dialog med hyresgästen avgörande. I ett kontor önskade hyresgästen förändrad planlösning och nytt kök.
Castellum föreslog en annan planlösning där några modulväggar flyttades, inga nya mellanväggar behövdes och delar av befintliga modulväggar omlokaliserades till en hyresgästanpassning i ett hus bredvid. Köksinredningen byttes inte utan lackades om.
Merparten i kontoret kunde användas igen, förutom ventilationssystemet (som demonterades och skickades till flera andra projekt), mindre delar undertak, några nya dörrar och en mindre yta nya textilmattor. Utan bevarande och återbruk skulle klimatpåverkan bli 73 kg CO2e/kvadratmeter. Nu blev den i stället 9 kg CO2e/kvadratmeter.
Det nya normala
Återbruk kommer att bli allt viktigare även för nybyggnationer.
– Återbruk behövs absolut för att klara tuffa klimatkrav. Här kommer det att handla även om att återbruka stomelement såsom betongbjälklag, säger Maria Perzon.
Arbetet för att minska klimatpåverkan måste ske brett och omfatta snart sagt varje del av en byggnation. Klimatkrav måste tas med i förfrågningsunderlag, och såväl vid urvalsprocess som under byggproduktion behöver dialog föras med entreprenörer och leverantörer.
– Vi måste ställa höga krav och ju fler som ställer krav, desto flera leverantörer måste försöka leva upp till dem. Sedan blir hög grad av återbruk och låg klimatpåverkan det nya normala, menar Maria Perzon.
På sikt önskar hon att tillverkare och materialförsäljare tar ansvar för återbrukade produkter, rekonditionerar och kvalitetssäkrar dem, för att sedan sälja tillbaka till Castellum och andra. Allra bäst är om tillverkarna från början designar nya produkter för att ge möjlighet till lång livslängd och göra dem lätta att återbruka.
På bilden: – Som stor aktör behöver vi gå före och sedan dela erfarenheter från goda exempel och piloter. Detta gör vi bland annat via CCBuild, berättar Maria Perzon, Group Sustainability Manager hos Castellum.
Bild: Jesper Orrbäck