Nyheter

Dagvattnets dag 24 september – men dagvattenforskningen pågår året runt

Ska våra städer klara framtida klimatförändringar behöver vi tänka om och tänka nytt när det gäller dagvattenhantering. Mycket forskning pågår.

– De här frågorna är både viktiga och brådskande att forska på, säger Henrik Aspegren, vd på Sweden Water Research.

Dagvattenhantering är ett brett område, och forskningen omfattar allt från klimatanpassning av dagvattennätet till X-band radar och optimering av blå-gröna dagvattensystem i städerna. Här följer tre exempel på aktuell forskning i södra Sverige.

1. ISWIM – Innovativ hantering av dagvatten för ett hållbart samhälle

Urbanisering och intensivare regn ställer högre krav på systemen som leder bort dagvattnet. Dessutom innehåller dagvattnet en mängd olika föroreningar. Idag släpps dagvatten oftast ut i sjöar, vattendrag och hav helt utan, eller med otillräcklig, rening. Tekniker för rening behöver utvecklas för att möta både dagens och framtidens krav på dagvattenkvalitet, resurshushållning och möjlighet till användning av dagvatten i fastigheter**.

Läs mer om ISWIM

2. Opti-SENSE – bättre placering av mätutrustning

Ett alldeles nytt forskningsprojekt inom området heter Opti-SENSE: Optimal placering av sensorer i dag- och spillvattenledningsnät*. Det undersöker var bästa placeringen av sensorer för att övervaka hydrauliken i dagvatten- och avloppsnät är. I projektet deltar också NSVA och Lunds tekniska högskola, LTH.

– Projektet strävar efter att optimera sensorplaceringen, förbättra förståelsen av hydrauliken med färre sensorer samt minska kostnader och underhåll genom att placera nivåmätare strategiskt, säger Salar Haghighatafshar, projektledare på Sweden Water Research.

Läs mer om Opti-SENSE

3.Hur klimatsäkrar vi våra städer?

Sara Roths doktorandarbete*** utvecklar nya metoder som ska hjälpa kommuner att klimatanpassa sina VA-system och hantera ökande regnmängder och stigande havsnivåer på ett bättre sätt.

– Målet med forskningen är att ge kommuner bättre verktyg för att fatta välgrundade beslut om hur de kan klimatanpassa sina VA-system. Genom att förstå hur olika åtgärder interagerar kan man skapa ett mer hållbart och flexibelt system som kan anpassas till osäkra framtidsförhållanden, säger Sara Roth.

Klimatanpassning måste integreras i kommunernas löpande arbete med drift och underhåll av ledningsnäten, inte bara vara tillfälliga insatser. Detta långsiktiga perspektiv är avgörande för att skapa samhällsekonomiskt hållbara lösningar.

Läs mer om Klimatanpassning av urbana dagvattensystem

Detta är Dagvattnets dag

Dagvattnets dag, den 24 september varje år, lyfter fram vikten av att ta hand om det vatten som faller på våra gator. Årets tema fokuserar på regnvattnets väg genom staden och hur vi alla kan bidra till en hållbar dagvattenhantering.

* Finansiering kommer från Mistra InfraMaint
** Projektmedel kommer från Formas Blå innovation – genomförandeprojekt
*** Projektet är del av Mistra InfraMaint