Nyheter

Ny rapport ger viktig kunskap inför samhällsplaneringen när befolkningsstrukturen förändras

Hur kan vi tillsammans utveckla ett hållbart samhälle utifrån befolkningsförändringen? Umeå universitet och Umeå kommun har drivit ett samverkansprojekt som resulterat i en forskningsöversikt som kommer att användas som kunskapskälla för utvecklingsarbete och samhällsplanering.

I forskningsöversikten presenteras samlad kunskap om vad som behövs för att äldre personer ska kunna bo kvar i sina hem och leva självständigt, tryggt och med högt välbefinnande.

– Det är ett stort intresse hos bland annat flertalet kommuner, SKR och Socialstyrelsen att ta del av rapporten vilket är väldigt roligt. När andelen äldre ökar behöver hela samhället engageras för att få till en hållbar förändring och det hoppas vi kunna bidra till genom denna rapport, säger Magnus Bergmark, projektansvarig, universitetslektor vid Umeå universitet.

Utgångspunkten vid starten av samverkansprojektet var de förbättrade levnadsvillkor och framsteg inom hälso- och sjukvården som gör att vi lever allt längre, vilket förändrar förutsättningarna och behoven inom samhällsplanering och stöd och service till äldre invånare.

Nationell och internationell forskning

De flesta äldre personer vill bo kvar i sina hem så länge det är möjligt, rapporten presenterar en stor mängd nationell och internationell forskning som belyser olika perspektiv på frågor som rör äldre personer som bor självständigt i sina egna hem.

Samtidigt blir det tydligt att området är komplext och mångdimensionellt, och därför krävs ett holistiskt och personcentrerat perspektiv där äldres olikartade behov och preferenser tas tillvara. I rapporten diskuteras detta utifrån perspektiven proaktiv bostads- och samhällsplanering, social delaktighet och tredje rum, samt digital teknik i den äldres vardag.

– Att utveckla samhället och aktivt arbeta för att skapa goda livsvillkor är ett gemensamt arbete som ingen ensam aktör kan lösa själv. Därför är det nu viktigt att olika aktörer går samman för att kraftsamla och stärka omställningsförmågan, för ett hållbart samhälle som främjar hälsa och välbefinnande för alla oavsett ålder. Alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå! säger Camilla Jägerving Isaksson, utvecklingsstrateg äldreomsorgsförvaltningen Umeå kommun.

Förutom att rapporten bjuder på ett intressant och viktigt innehåll, är den ett bra exempel på samverkan mellan forskning och praktik.