Efter den 1 januari 2025 måste alla fastigheter med 20 parkeringsplatser ha en laddpunkt för elbilar, enligt Boverkets nya krav. John Wastring, vd på laddboxföretaget Zaptec Sverige, ger tre tips för hur fastighetsägare och markägare uppfyller kraven, bidrar till den gröna omställningen och samtidigt gör en lönsam investering.
Från årsskiftet måste alla uppvärmda byggnader med minst 20 parkeringsplatser ha minst en laddpunkt för elbilar, enligt Boverkets nya krav. De nya reglerna grundar sig i EU:s energiprestandadirektiv EPBD, som är en del av arbetet att minska utsläppet av växthusgaser i EU. Tidigare gällde detta nybyggda kommersiella fastigheter men nu omfattas även befintliga byggnader.
Här är tre tips från John Wastring på hur fastighetsägare kan se till att både uppnå de nya kraven – och dra nytta av fördelarna.
Möjlighet att söka bidrag
Investeringarna i laddinfrastruktur är avgörande för att nå Sveriges nationella klimatmål och omställningen till en hållbar mobilitet. Mellan 2020 och 2022 har antalet elbilar på svenska vägar nästan trefaldigats enligt SCB och Trafikanalys spår att tillväxten gradvis ökar mellan 2025 och 2027. Staten erbjuder redan idag olika typer av generösa bidrag som organisationer kan söka vid installation av laddstolpar, exempelvis genom Naturvårdsverket. Dessa bidrag kan inte bara reducera den initiala kostnaden utan också korta ner återbetalningstiden för investeringen. Att installera laddstolpar gör dessutom fastigheter mer attraktiva och kan på sikt även höja fastighetsvärdet.
Förbered för framtida behov
År 2027 föreslås skärpta krav på att fastigheter med fler än 10 parkeringsplatser måste ha en laddpunkt per tio platser och förberedelser vid hälften av platserna. Inom direktivet nämns också rätten att ladda, ”right to charge” som innebär att fastighetsägare inte kan neka hyresgäster eller boende tillgång till laddning. Genom att investera i fler laddstolpar redan nu kan fastighetsägare både framtidssäkra sina fastigheter och vara bättre rustade för en mer elektrifierad fordonsflotta i Sverige när behovet av laddning ökar.
Bidra till Sveriges laddinfrastruktur
Fastighetsägare spelar en avgörande roll för en effektiv och ändamålsenlig utrullning av laddinfrastrukturen i Sverige. Att installera laddpunkter i anslutning till fastigheter där besökare tenderar att stanna en längre tid – som idrottshallar och matbutiker – underlättar den bredare elektrifieringen av fordonsflottan. Detta samtidigt som fastigheterna aktivt bidrar till den gröna omställningen. På sikt kan detta även innebära en konkurrensfördel, då fler besökare söker sig till fastigheter med laddmöjligheter. Att vinna priset Laddguldet, som delas ut till kommuner och fastighetsägare för deras investeringar i laddinfrastruktur, ger inte bara positiv publicitet utan fungerar även som en kvalitetsstämpel på hållbarhetsinitiativ. Fastigheter som prisas för sitt engagemang i den gröna omställningen får inte bara goodwill utan attraherar även fler besökare och potentiella hyresgäster som vill vara del av en elektrisk framtid.