Fredriksborgskolan samlar alla grundskolans stadier och upp till 850 elever, men sörjer för trygghet och trivsel genom att skapa ”den lilla skolan i den stora skolan”.
Den nya skolan om närmare 13 000 kvadratmeter togs i bruk till höstterminen 2024. Den ligger i Gässlösa, strax sydväst om Borås centrum och på mark som tidigare var platsen för ett reningsverk och som planeras för en framtida ny stadsdel.
Med olika entréer och naturlig sektionering i olika zoner såväl inne i skolbyggnaden som i utemiljöerna runt den trollar man bort känslan av en stor skola. Här ska tre paralleller samsas hela vägen från F till 6 plus högstadiets 7 till 9 med anpassad grundskola och kommunikationsklass.
– Tryggheten är i fokus. Allt är byggt för att alla ska kunna känna sig inkluderade och trygga, säger Liza Klefberg, projektledare vid Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen. Vi har skapat rum som är flexibla, tillgängliga och fyllda med möjligheter för lärande och möten människor emellan. Här finns konstnärlig utsmyckning för cirka 1,5 miljoner kronor som har varit föremål för offentlig upphandling och som anpassats för skolmiljöns speciella förutsättningar.
Till trygghet och säkerhet hör också att man skapat en ”låst skola”, där alla elever och personal passerar in med hjälp av en personlig tagg och föräldrar via koder.
Projektet har genomförts som en samverkansentreprenad. Den omfattar själva skolbyggnaden och en intilliggande fullstor idrottshall på drygt 2 000 kvadratmeter. Skolbyggnaden är i tre våningsplan plus ett fjärde plan med teknikutrymmen. Fasaden utgörs på framsidan mot gatan av återbrukat tegel och sträckmetall medan baksidan har målad betong.
– 60 procent av fasaden eller 2 250 kvadratmeter är återbrukat och bearbetat tegel från en gammal skola som rivits i Kristianstad, säger Daniel Lyckvik, projektchef vid Skanska
Stora delar återvunnet material
Betong från de rivna reningsbassängerna vid Gässlösa har återanvänts för utfyllnad och grundläggning i form av platta på mark. Skolan har stålstomme och bjälklag i betong och till stor del utfackningsväggar bakom tegel medan andra väggar är av sandwichelement. Det är prefabricerade takelement och solceller motsvarande cirka 370 kWp är monterade på taket. Grunden för skolans uppvärmning är fjärrvärme.
– Plattan på mark är utförd i Skanskas betong med lägre klimatpåverkan. Därutöver har vi använt återvunnen cellplast som isolering i bottenplattan. Energibrunnar har borrats för förvärmning av luft och kylning under den varma delen av året.
Bland utmaningarna i byggprojektet nämns svårigheter att få tag på en del byggmaterial till rätt priser i efterdyningarna av pandemin och krigsutbrott i Ukraina.
– En utmaning har varit att hitta rätt dialog mellan alla involverade i projektet och skapa förståelse för de många olika förutsättningarna, säger Liza Klefberg.
FAKTA
Byggtid: Maj 2022–juli 2024
Byggherre: Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen
Totalentreprenör: Skanska Sverige AB
Arkitekt: Fredblad Arkitekter AB
Entreprenadkostnad: 340 Mkr