Rädda ditt gamla våffeljärn, få liv i din trasiga högtalare och låt din sänglampa glöda igen. Idag, på Elavfallets dag, kan göteborgare få hjälp av föreningen Returkultur att laga sina trasiga elprylar på Stadsbiblioteket. Målet är att hejda den snabba ökningen av mängden elavfall.
62 miljarder kilo. Så mycket elavfall genererades globalt 2022 enligt FN:s general E-waste monitor. Det är lika mycket som 1,55 miljoner lastbilar fyllda med elavfall. Uppställda runt ekvatorn når de ett helt varv. 2030 väntas elavfallet ha ökat till 82 miljarder kilo.
– Mängden elavfall växer snabbt. I Sverige ökar inte elavfallet viktmässigt, men antalet elprodukter ökar. Det gäller inte minst datorer, telefoner och annan IT-utrustning som ofta byts ut, säger Anders Lisle, ansvarig för farligt avfall på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Elavfall är också det avfall som påverkar klimatet och miljön mest negativt. Elektriska produkter innehåller metaller som vid gruvbrytning och anrikning kräver mycket energi, olja och vatten och genererar mycket föroreningar.
De innehåller också ofta farliga ämnen, som bromerade flamskyddsmedel, bly och kvicksilver. Andra metaller, som sällsynta jordartsmetaller, är kritiska och man är osäker på om de räcker i framtiden. Det finns också en etisk aspekt av tillverkningen. En del metaller är så kallade ”konfliktmineraler”. Försäljning av dessa finansierar krig, möjliggör kriminalitet och kränkningar av mänskliga rättigheter.
– Det innebär att elavfall är extremt viktigt att förebygga och materialåtervinna, säger Anders Lisle.
Returkultur är en förening som återbrukar resurser som behövs inom kultursektorn. Mycket är elektronik.
– Vi samlar in saker som annars hade slängts och lånar sedan ut dessa genom vår delningsplattform. Ofta är objekt inte så trasiga som de först kan verka, och kan enkelt lagas, säger Oskar Kristensson, projektledare på Returkultur.
Läs mer på:
Förebygg+IT-avfall+-+användarråd.pdf (goteborg.se)
https://www.avfallsverige.se/media/wlhpto3k/2015-22.pdf
The Global E-waste Monitor 2024 (itu.int)
Foto: Johanna Montell