Det är ytterligare ett led i arbetet med att halvera bolagets klimatavtryck. För att nå Stockholms stads klimatmål 2030 ska Stockholmshem halvera sitt klimatavtryck i alla nyproduktionsprojekt. Som ett steg i det arbetet klimatberäknar bolaget alla projekt sedan 2019.
Nu implementerar Stockholmshem dessutom en klimattrappa, ett verktyg för att jobba mer strukturerat för att minska klimatavtrycket.
– Klimattrappan ger oss framförhållning och tydlighet i våra projekt. Den blir ett bra stöd för att minska klimatavtrycket i våra projekt och gör det möjligt att ligga steget före inför framtida skärpta krav, säger Cecilia Wallin-Fryxell, chef för stadsutveckling.
Med klimattrappan får respektive nybyggnadsprojekt ett målgränsvärde för koldioxidutsläpp, baserat på året då projektet får bygglov.
– För att klara gränsvärdet behöver varje projekt minska utsläppen genom olika åtgärder, exempelvis stomoptimering och medvetna material- och leverantörsval, säger Karvel Andersen som är klimatspecialist på Stockholmshem.
I juli 2025 träder Boverkets nya klimatdeklaration i kraft som sträcker sig till 2030.
– Vår klimattrappa tar avstamp i Boverkets gränsvärde för 2025 för att sedan blir ännu vassare år för år. Ambitionen är att ligga bra till i branschen oavsett vilket gränsvärde som fastställs för 2030, förklarar Karvel Andersen.
Stockholms stads nya miljöprogram beslutades i kommunfullmäktige den 23 september i år. Ett av delmålen är att halvera klimatbelastningen för nybyggnation (scope 3) till 2030, jämfört med basåret 2019.
Fakta: Stockholmshems klimattrappa
Klimattrappan är ett stöd för Stockholmshem att stegvis minska klimatavtrycket och därmed försöka ligga i fas med förmodade framtida nationella och regionala klimatkrav.
Klimattrappan anger målgränsvärden för åren 2025-2030 och gäller för all nyproduktion på Stockholmshem.
Boverkets gränsvärde för flerfamiljshus som gäller från den 1 juli 2025 förväntas bli 365 kg CO2/m2 BTA, konservativt räknat (292 kg CO2/m2 BTA typiskt räknat).