Nyheter

Ny Sweco-rapport: Äldre detaljplaner och förenklad bygglovsprövning ökar risken i klimatriskutsatta områden

I veckan släpptes en ny utredning utförd av Sweco på uppdrag av Nationella expertrådet för klimatanpassning. Utredningen visar att en stor andel av dagens bebyggelse är utsatt för klimatrisker, dessa typer av risker analyserades inte när bebyggelsen ursprungligen planerades. Utredningen visar även att förtätning och ny bostadsbebyggelse inom dessa områden, inklusive attefallshus och annan bygglovsbefriad bebyggelse, kan öka risken för människors liv och hälsa.

Nationella expertrådet för klimatanpassning har som en del i sitt uppdrag att till regeringen föreslå ”en prioritering av anpassningsåtgärder utifrån bedömning av risk, kostnad och nytta”. Swecos uppdrag har varit att utreda befintlig bebyggelse och dess riskutsatthet för erosion, ras, skred och översvämning från hav, sjöar och vattendrag. Arbetet skedde i samverkan med Nationella expertrådets sekretariat.

– Vi står inför en betydande utmaning när det kommer till klimatanpassning. Vår utredning visar tydligt behovet av anpassningsåtgärder, till exempel att revidera kommunernas äldre detaljplaner för att skydda både människor och byggnader, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd på Sweco Sverige.

Utredningen visar att samhället har uppfört en betydande mängd bebyggelse inom områden som identifierats som riskutsatta i nationella kartläggningar. Andelen riskutsatt bebyggelse kommer succesivt att öka på grund av stigande havsnivåer.

Kommunerna har som uppdrag att identifiera och hantera riskområden inom sina planeringsprocesser. I Swecos dialog med kommunerna har det framkommit att många saknar de resurser och den information som krävs för att säkerställa att all mark är lämplig för byggnation.

En stor utmaning är att äldre detaljplaner, som inte tog hänsyn till dagens klimatrisker, fortfarande är gällande, vilket skapar risker för byggnation på olämplig mark.

Utredningen för Nationella expertrådet för klimatanpassning visar bland annat på:

Att andelen riskutsatt bebyggelse är ungefär lika stor inom detaljplanelagt område (47 %) som utanför, det vill säga ej detaljplanelagt område (53 %).

Att vid bebyggelse utanför detaljplan görs en bedömning av klimatrisker enbart i samband med bygglovsprövning. Det innebär att byggnader som inte kräver bygglovsprövning, såsom attefallshus, inte bedöms. 

Att detaljplaner från 1960-, 70- och 80-talet står för 54% av den riskutsatta bebyggelsen inom detaljplanelagt område.

All bebyggelse som kan uppföras utan bygglovprövning eller genom förtätning inom äldre detaljplaner riskerar att placeras utan att lämpligheten har analyserats. Detta kan leda till att ny bebyggelsen hamnar i riskutsatta områden utan att tillräckliga klimatanpassningsåtgärder säkerställts, vilket i sin tur kan öka samhällets sårbarhet samt risken för människors liv och hälsa.

Dessutom kan sådana beslut medföra betydande ekonomiska konsekvenser, vilket belastar både offentliga och privata resurser.