Nyheter

Sveriges största innovationspris inom den gröna näringen delades ut

På onsdagen vid SLU i Alnarp uppmärksammades projekt som utmärkt sig som särskilt innovativa, nyskapande och bidragande till en grönare näring. I samarbete mellan Sparbanken Skåne och SLU delades totalt 400 000 kronor i prispengar ut till fem projekt som löser hållbarhetsutmaningar inom lantbrukssektorn.

Priserna delades ut i samband med lanseringen av ”SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion”. Bland de tävlande fanns en blandning av såväl praktiska som teoretiska projekt med hög innovationshöjd och stort nyhetsvärde för branschen. I hård konkurrens fick juryn lägga betydande energi på att hitta rätt bland förslagen med hög vetenskaplig höjd.

– SLU Alnarp och Sparbankens Skånes Innovationspris är ett fantastiskt initiativ som uppvisar bredden på det kunskapsbyggande som äger rum på SLU i Alnarp. I år har juryn uppmärksammat projekt från vår spjutspetsforskning såväl som handfasta studentprojekt vilket jag tycker borgar för att innovationsambitionerna är både höga och väl etablerade över hela vårt campus, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten på SLU.

Årets innovationsprisvinnare utgörs av en grupp erfarna och yngre forskare från institutionen för växtförädling vid SLU Alnarp. Tillsammans har de presenterat en lösning för att öka enzymers effektivitet vilket inte bara kommer att kunna sänka produktionskostnader utan även möjliggöra nya produkter inom såväl lantbruk, livsmedel, bioteknik och läkemedelsutveckling.

Bland tillväxtpriserna märks ett projekt som med stor sannolikhet utvecklat ett alternativ till torven som växtsubstrat vilket är en produkt som branschen länge sökt alternativ till på grund av dess påverkan på våtmarker och utsläpp av växthusgaser. Vidare går ett tillväxtpris till ett projekt som genom precisionsbesprutning med så kallade virusliknande partiklar kan minska jordbrukets nyttjande av bekämpningsmedel med närmare 70 procent.

– Ett hållbart samhälle kräver förändring och alla måste vara med på resan. Det är därför extra roligt att priset i år delas ut till studenter som med banbrytande idéer presenterar hållbara vägar framåt, säger Katarina Andrén, VD på Sparbanken Skånes Ägarstiftelse Finn.

Årets jury har bestått av Lennart Wikström, Tejarps Förlag, Magdalena Bergh, Lantmännen, och Janne Rundqvist, entreprenör och ordförande i Svenska Foder.

Årets fem vinnare

Vinnare av SLU Alnarp och Sparbanken Skånes Innovationspris 2024

VirEnzyme

VirEnzym introducerar en banbrytande innovation inom enzymteknologi som dramatiskt ökar enzymers effektivitet och reducerar därmed den nödvändiga dosering som krävs för samma effekt som idag. Denna boost av enzymers effekt ger i sin tur betydande kostnadsbesparingar och ökad effektivitet, skalbarhet och hållbarhet i produktion och applicering av enzymer. VirEnzymes plattform har efter många års forskning nu uppnått en stabilitet och robusthet som ingen annan tidigare lyckats med vilket gör teknologin till ett stort genombrott på området.

Applikationsområdet för upptäckten är många. I livsmedelsindustrin kan tekniken förbättra produktionsprocesser och höja kvaliteten på livsmedel. Inom läkemedelsindustrin möjliggör den utvecklingen av nya läkemedelssystem och förbättrar befintliga mediciners effektivitet. Tekniken kan även användas inom miljösektorn för bioremediering och kontroll av föroreningar.

Juryns motivering: “An innovative project based on unique scientific findings and a true understanding of the potential of deep tech and science for application within an industry of great commercial importance.”

Kontaktperson: Ramesh Vetekuri, [email protected]

Tillväxtpris – kategori Forskare och Personal 

EcoPodds – Sustainable Planting Pods from Agricultural Green Residues

Efter många års forskning har projektet identifierat det ultimata receptet för att med en blandning av biologiskt restmaterial ersätta torv som växtmedium för växter, grönsaker etc. Brytning av torv ger idag en betydande åverkan på våra ekosystem och frigör samtidigt betydande mängder växthusgaser som är bundna i torvrik mark. Genom att nu presentera ett hållbart alternativ till torven som växtmedium så kan åverkan på våra torvrika våtmarker och utsläpp av växthusgaser i denna del av den gröna näringen reduceras drastiskt.

Kontaktperson: Faraz Muneer, [email protected]

Tillväxtpris – kategori Forskare och Personal

Reducing Pesticide Use with Biodegradable Protein Cages

VLP’s – virus liknande partiklar är väldigt små, laboratorieutvecklade strukturer som använda på rätt sätt kan evolutionera sättet hur vi driver framtida jordbruk. Detta projekt fokuserar på en lovande VLP-teknologi som kan revolutionera jordbruket genom ett hållbart och effektivt sätt att bekämpa skadedjur, och främja grödhälsa. Med VLP-teknologin använder projektet små, biologiskt nedbrytbara kapslar för att leverera bekämpningsmedel, gödningsmedel eller naturliga skadedjursbekämpande ämnen direkt till växterna. Med den precision som VLP kan distribueras till växterna minskar behovet av traditionella besprutningar och sänker användningen av bekämpningsmedel med upp till 70 procent – vilket skyddar både miljön och grödor. Projektet har potential att hjälpa bönder att öka produktiviteten på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt, och främja hållbara jordbruksmetoder för framtiden.

Kontaktperson: Naga Charan Konakalla, [email protected]

Tillväxtpris – kategori Studenter

Alnarps Farm

Alnarps Agroecology Farm (AAF) är ett innovativt projekt som framgångsrikt tillämpar innovativa agroekologiska principer för att möta dagens odlingsutmaningar. SLU-studenter har i projektet utvecklat ett unikt system där färsk grönsaksproduktion kombineras med agroforestry, bärbuskar och en äppelodling. Med sitt fokus på hållbarhet inom sociala, ekonomiska och miljömässiga områden, visar AAF ständigt upp nya agroekologiska lösningar på alla typer av odlingsproblem. Som ett finansiellt oberoende initiativ fungerar AAF som en bro mellan teori och praktik, och bevisar hur innovation inom agroekologi kan skapa långsiktiga, hållbara livsmedelssystem.

Kontaktperson: Verity Swift, [email protected]

Tillväxtpris – kategori Studenter

HydroJar

HydroJar är ett innovativt odlingskit som gör det enkelt att odla örter i vatten med tillsatta mineralnäringsämnen. Kitet inkluderar ett lock (som passar återvunna glasburkar) en korg av 100 procent ricinolja från Skåne, ekologiska frön, torvbriketter och en påse mineralnäring. Allt levereras i ett kompakt paket direkt i brevlådan. Genom att återanvända glasburkar främjar HydroJar en cirkulär och hållbar livsstil, vilket gör konceptet både unikt och miljövänligt. Det är perfekt för att odla örter, men kan även användas för tomater, sallad och kål under rätt förhållanden.

Foto: Anette Neldestam Larsson

PÅ bilden: Helen Göransson, bankchef Sparbanken Skåne, och Christina Lunner Kolstrup, dekan SLU Alnarp, tillsammans med några av vinnarna när SLU och Sparbanken Skånes Innovationspris delades ut för 2024 under ett arrangemang på SLU i Alnarp. Från vänster Helen Göransson, Christina Lunner Kolstrup, Birhanu Worabo Halabo, Naga Charan Konakalla och Ramesh Vetekuri.