KPMG Sverige, i samarbete med R-evolution, Hexagon AB:s dotterbolag inom green-tech, har släppt en ny rapport som beskriver hur digitala tvillingteknologier kan förändra mätningen och redovisningen av företags påverkan på biologisk mångfald. Rapporten understryker den avgörande roll som digitala innovationer spelar för att hjälpa företag att uppfylla lagstadgade krav, hantera sin naturrelaterade påverkan och anpassa sig till alltmer krävande ramverk för hållbarhetsrapportering.
Rapporten släpptes samtidigt som regeringar, företag och civila samhällets organisationer samlades i Colombia för den 16:e parternas konferens för konventionen om biologisk mångfald (COP16). COP16 är den första sedan antagandet 2022 av Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF), genom vilket 196 länder åtog sig att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald senast 2030 och slutligen uppnå harmoni med naturen senast 2050.
Vid COP16 är den vitala roll som den privata sektorn måste spela i implementerandet av GBF brett erkänd. Detta innebär ökade förväntningar från investerare, tillsynsmyndigheter och andra samhällsaktörer, men också betydande potentiella fördelar för de som är tidigt ute.
– Inom näringslivet finns det en växande drivkraft och medvetenhet om de finansiella risker som är förknippade med en förvärrad biologisk mångfaldskris. Samtidigt finns det också en förståelse för att integrering av naturen i affärsmodeller kan bidra till att minska dessa risker och få tillgång till nya intäktsmöjligheter, till exempel de som erbjuds av naturbaserade lösningar, säger Dario Piselli, Senior Manager, Biodiversity and Pollution, Sustainability Advisory på KPMG Sverige och en av rapportens författare.
Omställningen till en naturpositiv ekonomi är avhängig tillgången till högkvalitativa data om tillståndet för biologisk mångfald och om den påverkan som företag har på naturen på grund av sin verksamhet och längs sina värdekedjor. Data om biologisk mångfald är avgörande för att förstå hur affärsverksamheter samverkar med naturen, mildra eventuella risker och följa upp framstegen mot åtaganden.
I takt med att biologisk mångfald blir ett viktigt redovisningsämne enligt ramverk som EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Task force on nature-related financial disclosures (TNFD) och Global Reporting Initiative (GRI), blir sådan data också nödvändig för att säkerställa transparens och jämförbarhet i den icke-finansiella informationen som rapporteras av företagen.
Fortsatta luckor i befintliga datakällor och ett alltmer komplext landskap av mätverktyg och mätmetoder för biologisk mångfald gör det dock särskilt utmanande att övervaka och redovisa effekterna på den biologiska mångfalden. I det här sammanhanget kan digital teknik användas för att öka tillgängligheten och kvaliteten på data om biologisk mångfald, samtidigt som framsteg inom artificiell intelligens och maskininlärning kan bidra till att generera insikter som leder till mer välgrundat beslutsfattande.
I rapporten fokuserar KPMG Sverige och R-evolution särskilt på digital tvillingteknik, med utgångspunkt i R-evolutions egna Green Cubes Digital Reality-lösning som nyttjar satellitbilder, luftburen och landbaserad kartläggning, in-situ-data och AI-bearbetningskapacitet för att skapa digitala tvillingar för utvinningsindustrin. KPMG Sverige och R-evolution konstaterar att digitala tvillingar erbjuder betydande möjligheter för företag inom gruvsektorn och andra sektorer att minimera sin miljöpåverkan samtidigt som de förbättrar sin operativa effektivitet, vilket möjliggör hållbarhetsrapportering med hög integritet och stöder strategiska åtgärder för biologisk mångfald.
– Vi måste synliggöra naturen. Genom att utnyttja avancerade datafångstfunktioner och AI-bearbetning möjliggör Green Cubes Digital Reality både realtidsövervakning och banbrytande prediktiv modellering. Vi är glada över att arbeta med KPMG Sverige för att hjälpa företag att intensifiera sina ansträngningar för att bevara och återställa biologisk mångfald, säger Erik Josefsson, VD för R-evolution.
Rapporten följer två nära relaterade publikationer från KPMG International, som båda presenterades vid COP16. Den första av dessa rapporter bygger på resultaten från två rundabordssamtal för näringslivet som KPMG var värd för och diskuterar hur näringslivet kan bidra till genomförandet av GBF. Den andra rapporten, som publiceras i samarbete med bland andra Nature4Climate, granskar det bredare landskapet av naturtekniska lösningar för företag.
Andreas Halvarsson, Partner och Head of Risk Consulting på KPMG Sverige, förklarar att KPMG Sveriges och R-evolutions gemensamma erbjudande kan vara en ”game-changer” för företag som vill integrera naturen bättre i sina affärsmodeller, verksamheter och rapporteringsinsatser:
– Genom att kombinera vår sakexpertis och rapporteringskompetens med den kraftfulla tekniska kapacitet som Green Cubes Digital Reality erbjuder, kan vi säkerställa att digitala tvillingar hjälper företag att dra nytta av fördelarna med den framväxande omställningen till en naturpositiv ekonomi, avslutar han.
Foto: Simon