Som första stora fastighetsförvaltare har Akademiska Hus valt att skriva ett strategiskt kontrakt för renovering av golv – och på det sättet skapat en potential för en minskad klimatpåverkan med upp till 5 000 ton CO2, jämfört med ett golvbyte.
– Att radikalt förlänga livslängden på befintliga golv kan vara en viktig del i utveckling mot en mer cirkulär förvaltning – och det är vad vi hjälper Akademiska Hus att göra, säger Andreas Bodén, VD Hållbar Teknik Sverige AB.
Akademiska Hus förvaltar totalt 3,4 miljoner kvadratmeter på 15 orter runt om i Sverige,
Boverket visar i en rapport (2021) att bygg- och anläggningssektorn står för närmare 20 procent av Sveriges totala klimatpåverkan.
Men nu har Akademiska Hus tagit ett branschomdanande steg och upphandlat golvrenovering. I dagens fastighetsförvaltning riskerar golv att nötas ut och hamna på avfall alldeles för tidigt. Ofta på grund av bristande långsiktiga lösningar och helhetsperspektiv. Men genom att ta fasta på potentialen i väl genomförd golvrenovering kan Akademiska Hus minska CO2-utsläppen med upp till 90 procent per kvadratmeter, jämfört med att lägga ett nytt golv (IVL, 2023).
Avtalet omfattar ca. 500 000 kvadratmeter och fullt utnyttjat ger det en minskad klimatpåverkan med upp till 5 000 ton CO2, jämfört med traditionell golvförvaltning.
I hård konkurrens, och med oberoende kvalitetstester som till slut fällde avgörandet, har Hållbar Teknik vunnit förtroendet att genomföra arbetet.
– Vi är stolta att kunna erbjuda golvrenovering som med innovativa produkter och utmärkt hantverk utmanar en stagnerad inställning till golvförvaltning. Men som bransch är vi bara i början av resan och vi har mycket kvar att lära tillsammans med både kunder och branschkollegor, fortsätter Andreas Bodén.
– Vi förväntar oss att utvecklingen fortsätter att gå fort, men vi kan inte vänta – vi måste agera och erbjuda golvrenovering utifrån den bästa tillgängliga kunskapen och de bästa tillgängliga produkterna som finns på marknaden idag. Den möjliga klimatbesparingen bygger på forskning och beräkningar från forskningsinstitutet IVL.
Foto: Roy Guisinger