Byggnader står för cirka 40% av den globala energianvändningen och 30% av koldioxidutsläppen. Därför har fastighetsbranschen krav på sig att bygga smartare, mer resurssnålt och få ner byggnaders energiåtgång. Därför behöver fastighetsägare testa inställningar på energilösningar, flöden och lära av andra som redan testat, för att kunna nå klimatmålen snabbare.
KTH Dig-IT Lab är datadelnings-hubben
På KTH Campus står tre huskroppar med 305 studentlägenheter som Einar Mattsson projekterat och byggt. Här finns också en fullskalig fysisk testmiljö för forskningsprojekt som en del av KTH Live-In Lab. Där pågår ett stort antal forskningsprojekt kring hållbarhet, energieffektivisering och smarta styrsystem vars data behöver hanteras. Och data delas med andra.
– De smarta styrsystemen kan modelleras och testas inom KTH Dig-IT Lab som därmed blir test-hubben för all data från forskningen. Att koncernen samarbetar, lär och delar data med andra fastighetsägare som redan implementerat ny teknik och funktionalitet, kan Einar Mattsson spara ännu mer tid och pengar. Med ny kunskap kan vi renovera smartare och nå våra klimatmål snabbare, berättar Mikael Dimadis, projektledare för forskning och utveckling på Einar Mattsson AB.
Digitala tvillingar ger simuleringsmöjligheter
Einar Mattsson är Stockholms största privata hyresbostadsfastighetsägare och äger idag 102 fastigheter och nya tillkommer varje år. Koncernen genomför renoveringar löpande i de äldre fastigheterna. De flesta fastigheter är befintliga fastigheter från olika tidsperioder med olika tekniska förutsättningar. Här är det ofta långt ifrån självklart hur man får in dagens lösningar för energi, vatten och energi.
Det ideala är att på förhand få veta vilken lösning som passar bäst i den specifika fastigheten. Med en digital tvilling kan vi nu simulera åtgången av energi, ventilationsflöden, VVS-system, el och annat. Det är en riskfri, resurs- och tidseffektiv metod när vi ska framtidsanpassa olika typer av äldre byggnader.
Ny standard för datadelning
De forskningsprojekt som samverkar behöver hitta en gemensam standard för att kunna dela data med varandra. I det arbetet samverkar Einar Mattsson med sin lösning i programmet Proptech OS, Schneider Electrics har sitt EBO, Siemens har Building X med flera. Här arbetas nu den gemensamma standarden fram, för att simuleringarna ska kunna ske utifrån samma förutsättningar direkt och inte behöva översättas mellan de företagsspecifika programmen.
Foto: Petar Avramoski