Norditek har levererat en ny tvättprocess till Ragn-Sells Heljestorp utanför Vänersborg, med en maxkapacitet på 200 ton per timme vilket är ett stort steg framåt för återanvändningen av ballast – det stenmaterial som används i vägar och byggprojekt.
Resultatet blir mer cirkulärt bergmaterial tillgängligt på marknaden.
– Genom att kombinera en torr siktning och tvättning får vi en lösning som ökar kapaciteten och vatteneffektiviteten. Resultatet är en cirkulär sand-, och stenprodukt som kan återanvändas i nya infrastrukturprojekt, säger Daniel Carlberg, vd på Norditek.
Den nya tekniken är skalbar och kostnadseffektiv, vilket gör den lämplig för implementering i fler regioner. Det torra steget separerar stor sten och lera innan tvätten, vilket ökar kapaciteten och minskar onödig vattenanvändning – leran behöver nämligen inte tvättas.
I nästa steg avlägsnas allt järn innan tvätten påbörjas. Själva tvättprocessen avlägsnar resterande silt, lera och föroreningar såsom textil, trä och plast, och ger en slutprodukt av ren sand och sten helt fri från föroreningar. Tvättvattnet renas genom sedimentering i en bassäng och återförs sedan i processen, vilket möjliggör återanvändning av upp till 90 procent av vattnet.
– Genom att tvätta och återanvända förorenade schaktmassor i stället för att deponera dem, kan vi minska trycket på våra deponier. Samtidigt ökar vi tillgången på återanvänd ballast, vilket är viktigt för en resurseffektiv framtid, säger Tommy Ohlsson, regionchef på Ragn-Sells.
Trots de tekniska framstegen är det fortfarande en utmaning att konkurrera med priset på ny ballast, något som branschen behöver adressera för att skynda på omställningen till en mer cirkulär materialhantering.
– För att städer som Göteborg ska kunna nå sina ambitiösa mål om 50 procent återvunnet ballast till 2030, måste både tillgången på och efterfrågan för återvunnet material öka, avslutar Tommy Ohlsson.