Nyheter

Konjunkturinstitutet: Staten har en viktig roll i komplex och riskfylld grön omställning

Staten har en viktig roll i den gröna omställningen, bland annat för att främja effektivitet och långsiktighet. Omställningen innebär betydande osäkerhet och risk i samband med stora investeringar. Men eftersom offentliga medel har alternativa användningar krävs komplexa avvägningar där missriktade stöd kan leda till ineffektiv användning av resurser. Det är några av slutsatserna i årets miljöekonomiska rapport som publiceras i dag.

Konjunkturinstitutets miljöekonomiska rapport fokuserar i år på den gröna industriomställningen i norra Sverige. Rapporten diskuterar ett antal lokala, regionala och nationella utmaningar och effekter som följer av satsningarna. Rapporten lägger särskild fokus på järn- och stålindustrins omställning som omfattar både etablerade företag såväl som nyetableringar.

Särskilt diskuteras statens roll i den gröna industriomställningen, hur omställningen kan påverka näringslivets strukturomvandling regionalt och nationellt, samt vad elpriset, utsläppspriset och koldioxidtullarna betyder för de energiintensiva branschernas utveckling.

I rapporten används Konjunkturinstitutets allmänjämviktsmodell EMEC för att studera olika framtida utfall där förutsättningar för den gröna omställningen i svensk järn- och stålindustri, exempelvis elpriset, avviker från det förväntade.

Analysen visar att en omfördelning av statens begränsade resurser till järn- och stålindustrin har små effekter på svensk ekonomi som helhet. Det innebär också att den gröna omställningen i norr i någon mån kan betraktas som en liten fråga ur ett nationellt perspektiv.

Inte desto mindre kan dessa resurser ha en alternativ användning som summerat över tid kan vara betydande. Vidare kan denna fördelning av resurser skapa en spänning mellan regioner och olika prioriteringar, eftersom stöd till järn- och stålindustrin kan gynna vissa delar av landet, och närliggande industrigrenar, mer än andra.

En bidragande orsak till den osäkerhet som omgärdar den gröna omställningen beror på osäkerheten om framtida elpriser och deras eventuella inverkan på projekts lönsamhet. Modellsimuleringar visar på att omställningen till grönt stål blir lönsamt cirka 10 år senare om elpriserna blir 25 procent högre än förväntat.

Läs rapporten: www.konj.se

Foto: wal_172619