För att skona miljön återbrukar Micasa Fastigheter lösullsisoleringen i två huskroppar som totalrenoveras. Den sugs först upp, och sprutas sedan tillbaka.
– Det är innovativt och innebär att vi undviker utsläpp av 4,4 ton CO2e, säger miljösamordnare Sofie Tellberg.
Fastigheten Edö i Farsta strand ligger med utsikt över sjön Magelungens vatten. Den byggdes som så kallat pensionärshotell på 70-talet. En totalrenovering av två huskroppar pågår, och inom kort erbjuds här moderna seniorbostäder.
Byggnaderna lever då upp till miljöcertifieringen Silver, vilket bland annat betyder att både energiprestandan och ljudmiljön inomhus är bättre än vad lagen kräver.
– Som byggherre följer vi både lagkrav och Stockholms stads miljökrav, vilka blir allt hårdare. Men utöver det tar vi ytterligare initiativ som minskar miljöpåverkan, fortsätter miljösamordnare Sofie Tellberg.
Edö är ett bra exempel på detta. Här återvinns planglaset i alla fönster, balkongfronter och belysningsarmaturer återmonteras och vitvaror tas tillvara. Och när rivningsföretagen, Solskensbacken och Krafta, föreslog återbruk av lösullsisoleringen på vindarna var det aldrig någon tvekan från Micasas håll.
– I våra samverkansavtal uppmuntrar vi kreativa förslag som det här! säger Sofie.
Problemlösning genom samarbete
Att återvinna isolering är inte ovanligt, men att återbruka den som i det här fallet är, vad Micasa Fastigheter känner till, helt nytt.
– Det fanns inga referenser och därmed inga erfarenheter som vi kunde ta hjälp av. Men tillsammans med entreprenörerna hittade vi lösningar för hela processen, säger Sofie Tellberg.
Mineralullsisolering från vindarna skickades först på labbanalys, vilken visade att den är av god kvalitet och inte innehåller några skadliga ämnen. Genom att suga upp lösullsisoleringen och förpacka den i plastsäckar som förvarades på och i närheten av fastigheten under renoveringstiden, begränsades mängden transporter. För att även minska behovet av förvaringsutrymme färdigställdes vinden i två etapper.
Isoleringen från första etappen förvarades i plastsäckar under hela renoveringen. När takkonstruktionen där var renoverad och klar sögs isoleringen från andra etappen direkt dit, utan att behöva förvaras. Till sist sköts isoleringen som förvarats i plastsäckar tillbaka i den del av vinden som renoverades i andra etappen.
– Vi har med andra ord bytt plats på isoleringen och med den lösningen ytterligare minimerat miljöpåverkan, säger Sofie Tellberg.
Återbruket besparar atmosfären 4 453 kg CO2e, vilket motsvarar ungefär 2 000 körda mil med bensinbil.
– Återbruk är sällan kostnadsbesparande – och detta blev något dyrare än att köpa ny isolering. Men för klimatet är det en vinst! säger Sofie Tellberg.
Framställning av ny isolering, i synnerhet mineralullsisolering, är energikrävande och orsakar stora utsläpp av koldioxid. Så när isolering återanvänds gör den dubbel nytta för klimatet genom att dels effektivisera husets energianvändning, dels förhindra att ny isolering tillverkas.
– Att återvinna isolering har blivit allt vanligare, men just mineralullsisolering läggs oftast på deponi, säger Sofie Tellberg.
En lärdom hon drar av det här projektet är att alltid fråga entreprenörerna om smarta lösningar.
– De som utför jobben besitter kompetensen och kunskaperna om vad som är möjligt, inte minst när det kommer till återbruk, avslutar hon.