Nyheter

Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan

Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen.

– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen fastslår att regeringen inte har svar på hur Sverige ska nå något av målen i den nationella energi- och klimatplan som alla EU-länder måste presentera. Det handlar om mål för minskade koldioxidutsläpp genom kolinlagring i skog och mark, utsläpp av växthusgaser (ESR), energieffektivisering och ökad andel förnybar energi.

Enligt föreningarnas analys har regeringen inte heller i tillräcklig utsträckning låtit allmänheten delta vid framtagandet av planen.

– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, säger Ida Edling från Miljöjuristerna.

– Regeringens klimatpolitik leder till att klimatutsläppen ökar i Sverige. Det syns tydligt i Sveriges klimat- och energiplan. Därför vill vi uppmärksamma EU-kommissionen på detta. Det är ett uppenbart brott mot EU-lagstiftningen, säger Beatrice Rindevall.

Föreningarna vänder sig nu till EU-kommissionen med en anmälan av den nationella energi- och klimatplanen där det framgår på vilka sätt planen strider mot EU-rättens krav. Kommissionen kommer med anledning av anmälan att se över om Sverige lever upp till EU-målen, som regeringen själv varit med och förhandlat fram under det svenska EU-ordförandeskapet.

Om EU-kommissionen är enig om att planen strider mot EU-lagstiftning, och om Sverige inte rättar sig, kan EU-kommissionen inleda en rättsprocess mot Sverige i EU-domstolen. Fälls Sverige kan staten tvingas vidta korrigerande åtgärder och, om inte, riskera höga böter.

– Anmälan kan leda till att Sverige till slut börjar följa EU:s klimatlagstiftning. Det innebär både att minska utsläpp och att skydda mer skog och annan natur, säger Ida Edling.

Anmälan görs i samverkan med miljöorganisationer i andra medlemsstater som anmäler sina respektive regeringar.

Foto: Erich Westendarp