Nyheter

Leder vägen mot framtidens arbetsplats

Atlas Copco Group har sedan länge tagit ansvar för ESG (d.v.s. environmental, social and governance) och integrerat det i hjärtat av sin verksamhet. Genom initiativ som Fleet Electrification-projektet, vilket introducerar de första helt eldrivna servicebilarna i Power Technique-fordonsparken i Norden, visar man hur verkliga lösningar kan underlätta övergången till ett koldioxidsnålt samhälle.

Atlas Copco Groups hållbarhetsstrategi bygger på vetenskapsbaserade mål som överensstämmer med Parisavtalet. Dessa mål är inriktade på att minska utsläppen av växthusgaser för att begränsa den globala temperaturökningen till högst 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer.

Atlas Copco har tre mål för att uppnå detta:

Direkta utsläpp från egen verksamhet (scope 1), indirekt energi från egen verksamhet (scope 2) och utsläpp genom hela värdekedjan (scope 3).

Atlas Copco Group strävar efter att minska sina utsläpp från scope 1 och 2 med 46 % fram till 2030, jämfört med 2019 års baslinje. Dessutom har Atlas Copco satt upp ett godkänt mål för att minska utsläppen i värdekedjan – främst våra använda produkters koldioxidavtryck – med 28 % fram till 2030, jämfört med vår utsläppsnivå 2019.

Driver på det elektriska skiftet

I linje med dessa mål lanserade Atlas Copco Power Technique Nordic Fleet Electrification-projektet, ett pilotprojekt som syftar till att införa eldrivna servicebilar i fordonsparken. Satsningen sträcker sig bortom elektrifierande företagsbilar – den vill omforma industriell logistik och sätta nya standarder för transporter med låga koldioxidutsläpp.

Här togs helt eldrivna servicebilar i drift i Norge och Sverige. De testas avseende effektivitet, tillförlitlighet och övergripande bidrag till att minska utsläppen. Elbilarna används generellt sett i och runt Oslo och Stockholm, där det är lätt att ladda tack vare antalet laddplatser.

Dessutom är det ett perfekt sätt att få tillgång till utsläppsfria zoner. Så i de fall då service behövs i Norges utsläppsfria zoner, där traditionella förbränningsmotordrivna fordon inte längre är tillåtna, är pilotprogrammet en framgång.

De här regionerna är emellertid även kända för sina hårda vintrar och utmanande förhållanden, vilket innebär en del extra utmaningar på grund av långa avstånd, kallt klimat, varierande laddningsinfrastruktur och ökad fordonsvikt.

Så i situationer där det inte var möjligt att ha helt eldrivna fordon bytte den nordiska divisionen strategiskt till HVO100 där det är tillgängligt. Den här lösningen minskar redan koldioxidutsläppen med upp till 90 %, vilket överbryggar klyftan mot full hållbarhet samtidigt som driftseffektiviteten bibehålls.

Pilotprojektets framgångar har lagt grunden för en bredare implementering, med planer på att införa helt eldrivna servicebilar och HVO100-drivna lösningar i fler regioner. 

– Med Fleet Electrification-projektet har vi gjort betydande framsteg när det gäller att minska våra koldioxidutsläpp. Nu slipar vi på våra strategier och förbereder oss för en bredare implementering av helt eldrivna servicebilar. På Atlas Copco är vi alltid fast beslutna att leverera verkliga, mätbara resultat och sätta nya riktmärken för en mer hållbar framtid, säger Krister Gröbacher – Business Line Manager, Atlas Copco Power Technique Nordic…

Framtidens arbetsplats

Utöver transporter utgör visionen om Power Technique Service för framtidens arbetsplats ett omfattande skifte mot att integrera hållbarhet i alla aspekter av verksamheten. Vi strävar efter att skapa arbetsmiljöer som inte bara är effektiva och innovativa utan också är anpassade till globala hållbarhetsmål.

Visionen handlar om att se över hur varje process, från energiförbrukning till avfallshantering, bidrar till en mer hållbar framtid. Vi hjälper våra regionala enheter att hitta de bästa lösningarna inom ramen för lokal lagstiftning.

Flera viktiga initiativ finns redan på plats som en del av denna omvandling:

Förnybara energilösningar: Solpaneler, LED-belysning, ljussensorer, topputjämning med energilagringssystem, värmepumpar, aktiv temperaturövervakning.

Avfallsminskning och återvinning: Avfallshantering, återanvändbara förpackningsmaterial.

Transport och rörlighet: Hybridmaskinpark eller helt elektrisk fordonspark, användning av HVO100 (grön diesel), elcyklar, cykelleasingprogram.

Driftseffektivitet: Renoverade maskiner och användning av elektriska gaffeltruckar.

Utbildning och medvetenhet: Kurser i hållbara metoder.

Leder arbetet mot en hållbar framtid

Fleet Electrification-projektet lyfter fram Power Techniques Nordic’s innovativa anda och hållbara tankesätt. Den lyckade driftsättningen av helt elektriska servicebilar är ett bevis på hur praktiska, verkliga lösningar kan driva på betydande framsteg för att skapa framtidens arbetsplats. Förändring pågår – och vi är fast beslutna att leda förändringen.