Nyheter

Unikt pilotprojekt: Hur gör man produkter mer cirkulära och ökar återvinningsgraden

I ett innovativt pilotprojekt tillsammans med Stena Recycling har NetOnNet utforskat nya sätt att göra produkter mer cirkulära och hitta sätt att öka återvinningsgraden. Noggranna analyser har gjorts på var produktens material hamnar i återvinningsprocessen.

För att få djupare insikter om möjligheterna till förbättrad återvinning för sin TV-modellserie från det egna varumärket Andersson, tog NetOnNet kontakt med Stena Recycling. Det resulterade i ett fördjupat samarbete som gett NetOnNet värdefull kunskap om hur mängden elektroniskt avfall kan minskas samtidigt som återvinningspotentialen maximeras.

Stena Recycling hjälpte NetOnNet att utvärdera återvinningsbarheten på ett antal utvalda produkter i TV-modellserien från Andersson. Stena Recycling gick igenom varje komponent och undersökte vad som dels händer med produkterna i återvinningsprocessen, dels vilken återvinningsgrad som gäller för olika materialtyper.

För att få djupare insikter om möjligheterna till förbättrad återvinning för sin TV-modellserie från det egna varumärket Andersson, tog NetOnNet kontakt med Stena Recycling. Foto: Stena Recycling.

I den slutliga rapporten, som visar den totala återvinningsgraden för de utvalda TV-modellerna från Andersson, framgår att allt material i de två testade apparaterna är återvinningsbart i någon form.

Totalt kan 45 procent av materialet återvinnas genom materialåtervinning, medan resterande 55 procent kan energiåtervinnas. Det innebär att ingen del av TV-produkterna behöver gå till deponi, vilket gör dem 100 procent återvinningsbara. Med ytterligare åtgärder finns även möjlighet att öka andelen materialåtervinning på sikt.

– Ett sätt är att byta ut materialet i TV-apparaternas fötter från plast till aluminium, något som på sikt ger betydligt mindre miljöpåverkan eftersom aluminium kan återvinnas i princip oändligt antal gånger. Ett annat är att byta ut blandade plasttyper till renare plaster i stället för att blanda plaster, för att i återvinningsskedet i så hög grad som möjligt kunna materialåtervinna, i stället för att energiåtervinna, förklarar Elin Lindholm, affärsspecialist på Stena Recycling.

Ett sätt är att öka andelen materialåtervinning är att byta ut materialet i TV-apparaternas fötter från plast till aluminium, något som på sikt ger betydligt mindre miljöpåverkan eftersom aluminium kan återvinnas i princip oändligt antal gånger.

Enligt Naila Hedblom, Private Label Manager på NetOnNet och Komplett Group, är detta en resa från utmaning till möjlighet:
– För oss på NetOnNet är materialvalet avgörande. Ett konkret exempel är vårt beslut att omvärdera materialet för TV-apparatens fot. Det kan verka självklart att byta ut en plastfot mot en i aluminium för att minska miljöpåverkan, men i verkligheten är det inte så enkelt. Materialvalet kräver en noggrann avvägning för att verkligen göra skillnad.
Kvalitet med hållbarhet i fokus
Produktionen av aluminium kräver betydligt mer energi än produktion av plast, vilket innebär en större miljöpåverkan under tillverkningsprocessen. Däremot kan så mycket som 95 procent av energin sparas när aluminium materialåtervinns. Återvinning är möjligt om materialet lämnas in på rätt plats, men ofta ingår återvinning inte som en del av värdekedjan.
– Aluminium höjer också produktionskostnaden rejält, vilket innebär att vi ständigt måste balansera mellan miljöpåverkan, funktion och pris. Det handlar om att se hela bilden, eftersom hållbarhet inte bara handlar om materialval eller enskilda komponenter. Vi måste väga varje beslut noggrant för att säkerställa att vi minimerar miljöpåverkan utan att kompromissa med produktens kvalitet, säkerhet eller garantitid. Det är ett ingående arbete som vi gör tillsammans med Stena Recycling, säger Naila Hedblom.
NetOnNet har påbörjat resan mot helt återvinningsbara TV-apparater och är fast beslutna att fortsätta på den vägen, även om den är lång och utmanande.
– Den här typen av samarbeten, inte minst inom elektronik, är viktiga för att skapa hållbara lösningar som driver den cirkulära ekonomin framåt, konstaterar Elin Lindholm.
– Genom samarbete, innovation och ett starkt engagemang för hållbarhet är vi övertygade om att vi kan göra en verklig skillnad. Tillsammans med våra kunder och partners, som Stena Recycling, bildar vi redan idag en elektronikindustri som vill skapa en bättre balans mellan teknik och miljö i framtiden, avslutar Naila Hedblom.