Den europeiska byggmaterialproducenten SCHWENK tar sitt hållbarhetsarbete till nästa nivå. Våren 2025 inleds ett pilotprojekt för koldioxidavskiljning vid deras cementfabrik i Broceni, Lettland. Efter pilotprojektets testfas, kommer en fullskalig anläggning startas upp 2030 med kapacitet att fånga in 800 000 ton koldioxid per år. Planen är sedan att kunna exportera klimatneutralt cement vidare till Sverige.
SCHWENK är en av Europas ledande producenter av byggmaterial och har under lång tid försett sina kunder med högkvalitativt cement, betong och ballast. Bolaget är verksamt i flera europeiska länder, däribland Sverige, Finland och Norge. Innovation och hållbarhet är två av SCHWENKs viktigaste kärnvärden, något som tydligt speglas i bolagets största produktionsenhet, cementfabriken i Brocēni, Lettland.
Lettland första pilotprojekt för koldioxidavskiljning
Fabriken är en av de mest avancerade industrienheterna i Europa, och en stor del av cementet som produceras här exporteras vidare till Sverige. Sedan 2020 har fabriken arbetat med att minska sina koldioxidutsläpp, och nu tas ett stort kliv framåt när fabriken till våren startar ett pilotprojekt för koldioxidavskiljning.
– Cement är grunden för hela byggindustrin, samtidigt som det idag står för cirka 8% av Lettlands koldioxidutsläpp. Vi är medvetna om vår påverkan och vårt ansvar, både inom industrin och för klimatet, så övergången till en hållbar produktion är högt prioriterad hos oss. För att vi och våra kunder ska fortsätta vara konkurrenskraftiga är det avgörande att agera hållbart här och nu, säger Reinhold Schneider, styrelseordförande för SCHWENK Latvija och VD för SCHWENK Northern Europe.
Avkarboniserad cement till Sverige 2030
En testanläggning med het kaliumkarbonat (HPC) processen installeras just nu i fabriken och anläggningen, som startas upp under våren, förväntas fånga in cirka två ton koldioxid per dag. Senast 2027 kommer ett beslut fattas huruvida hela anläggning ska bruka den nya tekniken, och 2030 beräknas en fullständig koldioxidavskiljning vara på plats – med kapacitet att fånga in cirka 800 000 ton koldioxid per. Resultatet blir helt avkarboniserad cement som sedan kommer att exporteras vidare till SCHWENKs terminaler i Estland, Finland och Sverige.
– Efterfrågan på cement med lägre koldioxidavtryck är stark i Norden, och Sverige har en central roll i denna omställning. Våra kunder värdesätter miljövänligare produkter, och vi ser att marknadsförhållandena driver på förändringen, säger Tomasz Borowiec, Managing Director för SCHWENK Sverige.
Projektet markerar en ny era
Projektet hos SCHWENK är unikt, och fabriken är den första industriella anläggningen i Lettland som börjat använda koldioxidavskiljningsteknik. Projektet markerar en ny era, inte bara inom cementindustrin utan för hela tillverkningssektorn. SCHWENKs förhoppning är att fler företag i Europa vågar genomföra liknande satsningar, så att de tillsammans kan bygga den infrastruktur som behövs för att transportera och lagra koldioxid på ett säkert sätt.
– Vi ser hur länder i vår region, särskilt i norra Europa, ser koldioxidvärdekedjan som en ekonomisk utvecklingspotential för att stärka den nationella konkurrenskraften. Genom att utveckla lagring i sina geologiska strukturer får de ett starkt konkurrensmässigt försprång för utvecklingen av gröna ekonomier, säger Reinhold Schneider.