Nyheter

Årets Hållbarhetskliv 2024

Vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2024 är Göteborgs 400-årsjubileum (kommunalt initiativ) och Västerhavspromenaden i Lysekil (besöksnäringsverksamhet). Priserna delades ut idag i samband med Turistrådsdagen på Bergakungen i Göteborg. 

– Att vid samma tillfälle kunna belöna två så här vitt skilda projekt känns som ett kvitto på att hållbarhetsarbetet inom Västsveriges besöksnäring fungerar på alla nivåer – oavsett om det handlar om ett stort evenemang som Göteborgs 400-årsjubileum eller ett ideellt samverkansprojekt som Västerhavspromenaden, säger Fredrik Lindén, VD Turistrådet Västsverige.

Årets Hållbarhetskliv delas ut av Turistrådet Västsverige och går till ett kommunalt initiativ och en besöksnäringsverksamhet som på ett förtjänstfullt sätt har anammat tankarna bakom Hållbarhetsklivets fyra grundprinciper : 

Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt

Bra för både boende och besökare

Fler besökare när och där det inte är fullt

Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter)

Varje år nomineras fyra kandidater från fyra olika kommunalförbundsområden (Boråsregionen, Fyrbodal, Göteborgsregionen och Skaraborg) i varje kategori. Därefter utser en huvudjury vinnare i kategorierna besöksnäringsverksamhet och kommunalt initiativ.

Det här är vinnarna

Det kommunala initiativ som belönas 2024 är Göteborgs 400-årsjubileum, som arrangerades av Göteborgs Stad/Göteborg & Co. Festligheterna pågick under stora delar av 2023 men kulminerade med en festival som under några dagar i början av juni fick göteborgarna att gå man ur huset för att fira sin stad.

Juryns motivering:

”Göteborgs Jubileumsfestival, med sitt helhetstänk och fokus på hållbarhet, tillgänglighet och inkludering, skapade en folkfest med över 350 000 besökare som firade stadens historia och framtid. Medvetna programbokningar och ett unikt sätt att mixa genrer skapade ett innehåll som gjorde att alla kände sig välkomna.”

I kategorin för besöksnäringsverksamheter går Årets Hållbarhetskliv 2024 till föreningen Lysekils Vänner för dess arbete med att skapa samverkan kring Västerhavspromenaden – en 1 100 meter lång bryggpromenad längs granitklipporna mellan Ålevik och Stora Långevik. I projektet ryms 23 000 ideella arbetstimmar och samverkan med Thordénstiftelsen, lokala företag och Lysekils kommun.

Juryns motivering:

”Genom att skapa ett enormt lokalt engagemang har eldsjälarna i Lysekils Vänner tillgängliggjort en kuststräcka som tidigare inte gick att nå. En mix av ideellt arbete, donationer, projektfinansiering och kommunala medel har varit receptet för att lyckas. Nu finns bryggpromenaden längs Västerhavet på plats till glädje för alla i området. Lysekils Vänner har skapat en unik brygga mellan människor och platser.”

Foto: Deborah Kruse