Vattenfall Värme meddelar idag att de tar ett nytt initiativ för att minska andelen plastavfall som går till förbränning i värmeverket i Uppsala. IKEM har länge drivit ett förbud mot plastförbränning och välkomnar Vattenfall Värmes initiativ.
Vattenfall Värme förändrar behandlingsavgiften för avfall och kompletterar den med en avgift för koldioxidutsläppen. Avgiften ska spegla plastinnehållet i avfallet som kommer till värmeverket, och på så vis öka incitamenten till sortering.
– Ett utmärkt initiativ från Vattenfall Värme! IKEM:s medlemmar vill minska sitt fossila beroende genom att återvinna plast så att den kan bli nya produkter, då kan inte all plast gå upp i rök, säger Malin Johansson, klimat- och energiexpert, IKEM.
Svenska kommuner eldar idag cirka 1,1 miljon ton plast. Förbränningen bidrar till cirka 2,4 miljoner ton koldioxidutsläpp.
– Vattenfall tar nu viktiga steg mot en cirkulär ekonomi. Vi hoppas att fler värmeverk tar efter. Innovations- och kemiindustrierna runt om i Sverige bidrar gärna med sin restvärme för att skapa fjärrvärme åt hushållen, säger Malin Johansson, klimat- och energiexpert, IKEM.
Fakta om plastbranschens omställning
Plastbranschen har en färdplan inom regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och har antagit ambitiösa mål för att nå en cirkulär ekonomi genom design för återvinning och investeringar i materialåtervinning samt kemisk återvinning.
Foto: EKM-Mittelsachsen