Nyheter

Liquid Wind tar in halv miljard kronor i finansiering från Uniper, HYCAP och Samsung Ventures för att möta efterfrågan på klimatneutrala bränslen

Liquid Wind, den ledande svenska utvecklaren av elektrobränsleanläggningar, har tagit in en halv miljard kronor i serie C-finansiering från Uniper, HYCAP Fund I SCSp och Samsung Ventures. Finansieringen kommer att stödja målet att nå investeringsbeslut för 10 elektrobränsleanläggningar till år 2027, som en del av visionen att utveckla 500 anläggningar globalt till 2050.

Finansieringsrundan är en av de största i Europa inom elektrobränslesektorn i år.

Varför investeringar i klimatneutrala bränslen är viktiga

Den globala sjöfartssektorn står inför en stor utmaning: år 2050 måste alla fartygstransporter vara hållbara, och över 100 000 fartyg kommer att behöva övergå till fossilfria drivmedel med icke-fossila energikällor. Liquid Wind ser därför en stark efterfrågan från rederier och deras kunder på gröna sjöfartslösningar som minskar koldioxidutsläppen i leveranskedjorna och bidrar till att nå uppsatta klimatmål.

Majoriteten av den globala handeln fraktas till sjöss och står för ungefär 3 procent av de globala utsläppen av växthusgaser enligt UNCTAD[1]. Detta beror på att cirka 98 procent av världens sjöfartstransporter drivs med konventionella fossila bränslen. Sjöfartsindustrin måste nu minska sina koldioxidutsläpp för att uppfylla internationella sjöfartsorganisationen IMO’s (International Maritime Organisation) mål om nettonollutsläpp till 2050.

Liquid Wind utvecklar de produktionsanläggningar som behövs för att möta efterfrågan och ersätta fossila bränslen med koldioxidsnåla elektrobränslen, vilket underlättar utfasningen av fossila bränslen inom den globala sjöfarten.

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind:

– Den globala sjöfarten inser det akuta behovet av koldioxidsnåla elektrobränslen som en kommersiell nödvändighet för att uppfylla hållbarhetsmål och nya regelverk. Efterfrågan på gröna sjöfartsbränslen går inte att förneka och vi ser nu hur stora rederier lanserar elektrobränsledrivna fartyg. Våra aktieägare är medvetna om detta, och vi är glada att välkomna Samsung Ventures som ny investerare, tillsammans med fortsatt stöd från Uniper och HYCAP. Detta stärker vår kapacitet att påskynda produktionen och främja vår vision att minska världens beroende av fossila bränslen. Investeringen, som är den största i bolagets historia, speglar förtroendet för Liquid Winds potential att skala upp produktionen av elektrobränsle under de kommande åren.

Jan Taschenberger, COO New Green Power and Gas, Uniper:

– Vi är övertygade om att de visionära projekt som krävs för energiomställningen endast kan lyckas genom en partnerskapinriktad inställning. Gemensamma projekt som NorthStarH2, som syftar till att producera 100 000 ton e-metanol för sjöfarten och kemiindustrin, kan visa vägen. Vårt partnerskap med Liquid Wind har visat sig vara mycket framgångsrikt och vi ser fram emot att uppnå ytterligare milstolpar tillsammans och aktivt bidra till att forma energibranschens framtid. Vårt fortsatta samarbete ligger helt i linje med Unipers ambition att vara koldioxidneutrala till 2040.

En talesperson från Samsung Ventures:

– Det är spännande att hitta ett bolag som har potential att förändra flera branscher och samtidigt göra koldioxidfri energi till verklighet. Liquid Wind rör sig snabbt framåt på en marknad som är väl förberedd för tillväxt- och intäktspotential.

James Munce, VD av HYCAP:

– Vi är mycket glada över att stärka vårt stöd för Liquid Wind och dess innovativa elektrobränsleanläggningar. Liquid Winds standardiserade metod för att skala upp produktionen av koldioxidsnåla bränslen är precis vad sjöfartssektorn behöver för att nå sina utsläppsmål. Sedan vårt första investeringsbeslut har Claes och hans team visat ett skarpt fokus på att leverera de underliggande projekten och påskynda energiomställningen inom sjöfartssektorn.

Samarbetsdriven teknik

Liquid Wind utvecklar skalbara anläggningar för att omvandla biogen koldioxid och förnybar el till e-metanol, ett fossilfritt bränsle. Liquid Winds standardiserade och modulbaserade projektmodell möjliggör en effektiv replikering av anläggningar, vilket eliminerar vanliga hinder som höga kostnader och begränsad skalbarhet av elektrobränslen.

I centrum för strategin står den egenutvecklade Digital Twin-tekniken, som gör det möjligt för bolaget att snabbt replikera, bygga och implementera nya anläggningar med minskade kostnader och risker.

Årligen kommer varje standardiserad Liquid Wind-anläggning att producera upp till 100 000 ton elektrobränsle samtidigt som 150 000 ton koldioxid återvinns. Det ger 94 procent lägre utsläpp jämfört med fossila bränslen på en ”Well-to-Wake-basis” (hela processen från bränsleproduktion till användning).

I samarbete med Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy och Topsoe har Liquid Wind etablerat ett eFuel Design and Performance Centre i Hørsholm, Danmark, som driver innovation och påskyndar utbyggnaden av elektrobränsleanläggningar.

Dessutom har Liquid Wind ingått partnerskap med Sundsvall Energi, Umeå Energi, NordFuel och Puhuri för att utveckla tre projekt i Sverige och Finland. Parallellt med dessa initiativ har Uniper valt Liquid Wind för att leda utvecklingen av NorthStarH2-projektet i Östersund. Varje anläggning beräknas spara cirka 200 000 ton koldioxid årligen, vilket motsvarar de årliga utsläppen från cirka 43 500 bilar.