Nyheter

Ny rapport: Endast 1 av 4 svenska företag på väg mot nettonollutsläpp – närmare hälften fortsätter öka sina utsläpp

En ny rapport från Accenture visar att antalet svenska företag som satt som mål att bli koldioxidneutrala till år 2050 har ökat från förra årets 72 % till 81 %. En stark kontrast till det globala genomsnittet (37 %) som dessutom har stagnerat från 2023.

Men rapporten, som undersökt de 2000 största globala bolagen, visar att bara ha målsättningen att bli koldioxidneutral inte räcker. Endast ett av fyra (24 %) svenska företag är på väg att nå sina mål till 2050, medan närmre hälften (38 %) till och med fortsätter att öka koldioxidutsläppen. 

– Självklart är det en betydande milstolpe att så många svenska företag åtagit sig till att långsiktigt bli koldioxidneutrala, säger Anna B. Töndevold, ansvarig för affärsområde hållbarhet på Accenture i Norden. Men omställningen behöver gå snabbare för att nå 2050 målen, och tillsammans behöver vi verka för en omställning till hållbara värdekedjor genom transformativ teknik och nya partnerskap.

AI-relaterade utsläpp

Vidare visar undersökningen att endast 14 % av världens företag effektivt använder sig av AI för att minska sina utsläpp. Accentures rapport förutspår samtidigt att de utsläpp som AI bidrar till initialt kommer att öka mer än tiofaldigt, från 68 till 718 miljoner ton CO2e till år 2030.

Detta på grund av att de energisystem, datortekniker och algoritmer som krävs för att nyttja AI inte hinner utvecklas snabbt nog. De flesta chefer är dock optimistiska vad gäller AI:s potential: 42 % förväntar sig att AI skulle kunna minska utsläppen snarare än öka dem (27 %) på kort sikt (1 till 3 år). En klar majoritet (65 %) förväntar sig även att AI kommer att minska utsläppen på lång sikt (10+ år).

– AI kommer ha en betydande roll under de kommande åren, men än så länge är upptagningsnivån av AI för koldioxidminsking endast 22%. Snarare pekar Accenture’s modeller på att AI-relaterade koldioxidutsläpp kommer öka till 2030 i avsaknad av innovation inom energisystem, datorteknik, och algoritmer, fortsätter Anna.

Fem nyckelverktyg

Globalt har 80% av de företag som lyckats omstrukturera för nettonollutsläpp nyttjat fem nyckelverktyg; energieffektivitet, avfallsminskning, förnybar energi, cirkulära principer och minskade utsläpp i sina fastigheter – och 30% har hittat tio ytterligare verktyg de nyttjar på daglig basis.

På Europanivå ökar den andelen till nästan hälften (48 %) som använder 15 eller fler verktyg – en andel som är mer än 20 procentenheter högre än för deras motsvarigheter i andra världsdelar. Förutom att ligga långt före sina konkurrenter med mer än dubbelt så stor andel företag med nettonollmål (64 %), tar europeiska företag också täten när det gäller AI-användning.

Till exempel använder ett av fem europeiska företag (20 %) AI för att minska koldioxidutsläpp, jämfört med 14 % i Asien och Stillahavsområdet och 10 % i Nordamerika.

Rapporten kallad ”Destination Net Zero” finns att läsa i sin helhet samt kan laddas ner här.

Foto: Alan Frijns