— Efterfrågan på den här typen av investeringar från finansmarknaden kommer att bli enorm. Men vad vi vet är vi hittills ensamma om den här affärsmodellen i Europa, säger Jesper Jonsteg, CEO på Rison Capital.
Boverkets preliminära beräkningar av EU:s energiprestandadirektiv visar att runt 13 500 lokalbyggnader kommer att behöva energieffektiviseras redan till 2030. Men hur ska alla fastighetsägare ha råd med detta? Företaget Rison Capital vill hjälpa till att investera bland annat pensionskapital i dessa klimatfrämjande projekt.
I Sverige finns mycket institutionellt kapital som vill investera i gröna satsningar. Det finns till och med mer kapital än det finns gröna projekt. Rison Capitals CEO och grundare har tidigare startat bolaget Bright Sunday som är inriktat på solcellsinvesteringar i Portugal och Spanien.
Nu vill han med Risons modell få fart på de svenska fastighetsbolagens energieffektiviseringsarbete.
— Eftersom vi är först med den här typen av lösning i Europa så handlar mycket av vårt jobb nu om att förklara hur modellen, som inom en snar framtid kommer att anammas av betydligt fler aktörer, fungerar, fortätter Jesper Jonsteg.
Ett samarbete med Rison Capital innebär att en fastighetsägare kan få en öronmärkt budget för samtliga sina energiprojekt som man, i stället för att investera i själva, kan hyra av Rison. Företaget riktar in sig på olika typer av energieffektiviserande åtgärder i tillverkningsindustri, offentlig sektor och fastighetsbranschen.
De erbjuder sig att hantera delar av eller hela kundernas portföljer av energibesparande och utsläppsreducerande projekt, oavsett storlek och antal.
— Vår modell bygger på att vi kan ställa upp villkor så att kunden får ett kassaflödesmässigt positivt resultat genom att man sänker sina driftskostnader från dag ett. Det är det vi alltid försöker åstadkomma, konstarerar Jesper Jonsteg.
Ett upplägg som redan är vanlig i vissa delar av branschen är att man leasar eller hyr ut enskilda tillgångar.
— Vi tänker i större skala. Vi ser att om du ska ställa om en fastighet så behöver du först en budget stor nog för att klara helheten. Men när du sen ska använda pengarna så måste det förstås finnas ett kontrakt som gör att investerarna får sin avkastning. Det kan vara att man hyr tillgångarna, leasar, eller saminvesterar i fastigheten, men det är upp till fastighetsbolaget, säger Jesper Jonsteg.
Rison Capital jobbar med i princip alla typer av installationer inom el- och värmeproduktion, energieffektivisering och energiåtervinning. De kan hjälpa till med exempelvis projekt som är inriktade på LED-belysning, uppvärmning, elektrifierade transporter, ventilation- och värmesystem, isolering, solenergi och bergvärme.
— En fastighetsägare kanske behöver göra tio solenergiprojekt, eller gå från energiklass E till C. Då gör vi en uppskattning av vad det kostar och bedömer tiden det kan ta att klara av helhetsprojektet. Vi har redan en hel del sådana prospekt, fortsätter Jesper Jonsteg.
Projekten finansieras bland annat via bolaget SEB Nordic Energy AB som Rison Capital samarbetar med.
– För tillgång till kapital arbetar vi sedan ett tag tillbaka med en av SEBs artikel 9-fonder (mörkgrön) med hållbara investeringar som syfte och mål. De har i ett första steg avsatt 500 miljoner med oss för att använda till den här typen av investeringar och vi tittar i dag på portföljer på mellan 50-200 miljoner över 5-10 års sikt, säger Jesper Jonsteg.
Redan idag är behovet av att energieffektivisera fastigheter stort och incitamenten för att renovera kommer att bli ännu större framöver. EU har omarbetat det energiprestandadirektiv som funnits sedan 2002 och det innehåller nyheter som kommer att påverka befintliga fastigheter.
När det gäller nybyggnation ska nya byggnader som ägs av offentliga organ vara så kallade nollutsläppsutbyggnader redan 2028. Och från och med 2030 ska alla nya byggnader uppfylla kraven för en nollutsläppsbyggnad, alltså ha mycket god energiprestanda och noll eller mycket låga växthusgasutsläpp från fossila bränslen.
De flesta nybyggda hus i Sverige emellertid uppfyller redan dessa krav.
Men enligt direktivet ska medlemsländerna också få till stånd energieffektivisering i det befintliga byggnadsbeståndet, eftersom alla byggnader ska vara nollutsläppsbyggnader till 2050. Och det är här Rison Capital kommer in. Kraven som följer av EU-direktiven gör att det kommer behövas göras stora investeringar i väldigt många fastigheter.
— När vi träffar såväl offentliga som privata fastighetsägare så får vi regelmässigt höra att de inte vet hur de ska kunna nå kommande års höjda krav på energieffektivisering enbart med existerande finansieringslösning genom eget kapital och lån. Det är inte konstigt med tanke på vilka belopp det handlar om. Investeringar i den här storleksordningen kräver i princip alltid att institutionellt kapital kommer in. Samtidigt ökar efterfrågan på gröna investeringar på marknaden. Då är det vårt jobb att möta den efterfrågan, avslutar Jesper Jonsteg.
Så fungerar Rison Capitals Kontrakt För Omställningsinvestering (KOI)
Rison Capitals modell bygger på att bolaget avsätter en större mängd kapital till en portfölj av åtgärder i en fastighet eller ett helt fastighetsbestånd. Kapital som sedan kan användas i takt med att dessa åtgärder genomförs.
Processen sker i fem tydliga steg:
1. Fastighetsägaren och Rison tar tillsammans fram ett prospekt innehållande typ av åtgärder och det uppskattade totala kapitalbehovet i portföljen.
2. Villkor. Rison tar tillsammans med investeraren fram villkor för portföljen, inklusive målavkastning och löptid.
3. Kontrakt För omställningsinvestering. Ett kontrakt för fastighetsägarens samlade omställningsinvestering tecknas av fastighetsägaren och Rison.
4. Löpande investeringar i åtgärder. För varje enskild investering (åtgärd) tecknas ett separat avtal i enlighet med villkoren för portföljen som återfinns i kontraktet för omställningsinvestering.
5. Uppskalning. I takt med att investeringsvolymen ökar optimeras avtalen löpande för att garantera bästa möjliga villkor till låg risk för fastighetsägaren.
Källa: Rison Capital
På bilden: Jesper Jonsteg, CEO på Rison Capital