Nyheter

Volvo CE och Heidelberg Materials tar nästa steg i partnerskapet för att minska koldioxidutsläppen vid byggnation

Ett partnerskap som förändrar spelreglerna i branschen har tagit nästa steg genom att introducera lösningar för att minska koldioxidutsläppen och samtidigt bibehålla hög produktivitet. De milstolpar som Volvo CE och Heidelberg Materials Northern Europe har uppnått, signalerar potentialen att minska koldioxidutsläppen i byggandet genom ett holistiskt synsätt som kombinerar avancerade digitala verktyg, nollutsläppslösningar och nära samarbeten.

Sedan undertecknandet av ett samförståndsavtal 2023 med Volvo Group har de två företagen arbetat tillsammans för att utforska och redan introducera elektriska lösningar för lastning och transportverksamhet inom Heidelberg Materials nordeuropeiska verksamhet.

Efter slutförandet av en omfattande arbetsplatsstudie har samarbetet nu gått in i en ny fas med utformningen av en gemensam färdplan. Avtalet stöder det ledande byggmaterialföretaget att uppfylla sin färdplan för nollutsläpp med konkreta åtgärder och anpassa sig över tid till utveckling av teknologier och produktivitets- och hållbarhetsmål.

Ett projektteam bestående av tvärfunktionella experter från de två organisationerna analyserade Heidelbergs verksamhet på sina nyckelanläggningar i Brevik i Norge, Slite på Gotland, Skövde och Bro i Sverige. Med hjälp av avancerade digitala verktyg undersökte studien faktorer som bränsleförbrukning, materialförflyttning, transportvägar, maskintyper och förarbeteende.

Baserat på dessa insikter och med ledning av Volvo CE Solutions Sales, föreslog teamet praktiska rekommendationer för att minska utsläppen och samtidigt stödja produktivitetsmålen.

En färdplan mot nollutsläpp

Den nya färdplanen sätter formerna för industrins utfasning av fossila bränslen och representerar en ny form av nära samarbete mellan företag för att identifiera förbättringsområden och integrera lösningar sömlöst över tid.

– Samarbetet med Volvo CE har gett oss viktig kunskap och input för utformningen av vår färdplan mot nollutsläpp, hjälpt oss identifiera åtgärder som ska implementeras över tid och hur vi kan skala upp dessa över hela vårt företag och produktlinjer. Starka partnerskap som detta är nyckeln till att driva på en omfattande omställning, säger Giv Brantenberg, vd på Heidelberg Materials Northern Europe.

– Detta partnerskap representerar ett banbrytande tillvägagångssätt för dekarbonisering som sätter kunden i centrum. Ingen kund är någonsin den andra lik så vi måste vara flexibla och innovativa i vårt tillvägagångssätt om vi ska kunna påskynda vår branschs omvandling. Vi visar att åtgärder kan vidtas här och nu, samtidigt som vi anger riktningen för framtiden, baserat på vår egen utvecklande lösningsportfölj, säger Carl Slotte, chef för region Europa på Volvo CE.

Ett partnerskap för att minska koldioxidutsläppen

Denna partnerskapsstrategi kräver transparens och förtroende från båda sidor. Heidelberg tillhandahöll data om kvantifieringar, koldioxidminskningsmål, prestandakrav och driftsdetaljer, medan Volvo CE delade med sig av kunskap som byggts upp under årtionden av arbete med arbetsplatsoptimering.

Volvos elektriska lösningar hos Heidelberg Materials i Slite på Gotland.

Eldrivna maskiner och laddningslösningar spelar givetvis en nyckelroll för att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen – och Heidelberg Materials arbetar redan med flera hjullastare av modellen Volvo L120H Electric Conversion – men de är bara en del av lösningen.

Rådgivningstjänster och digitala tjänster, såsom Site Optimization, Connected Map och Performance Indicator hjälper till att samla in data, mäta prestanda och identifiera stegvisa operativa förbättringar, samtidigt som finansiella lösningar hjälper till att möjliggöra tidig introduktion av ny teknik. Innovativa affärsmodeller är också viktiga för att möjliggöra implementering av nollutsläppslösningar så snart de finns tillgängliga på marknaden.

Vidare har återförsäljarna har Swecon i Sverige och Volvo Maskin i Norge varit avgörande i projektet genom att utrusta och leverera maskiner och ge löpande support i samarbetet.

Detta partnerskap visar att det är genom fullständiga arbetsplatsstudier, på flera platser, som vi kan bygga kunskap och driva positiva förändringar utformade för att få verklig inverkan.

Ambitiösa klimatmål med koldioxidavskiljning och elektriska lösningar

Båda företagen har åtagit sig att minska sin klimatpåverkan, med Volvo CE som mål att nå nettoutsläpp av växthusgaser i värdekedjan till 2040.

Heidelberg Materials ligger i framkant när det gäller koldioxidminskning inom cementindustrin, med initiativ som världens första storskaliga anläggning för avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) som ska lanseras i Brevik 2025, med ytterligare en fyra gånger större CCS-anläggning planerad att tas i drift i Slite till 2030.

Vid sidan av CCS-teknik är elektrifierade transport- och infrastrukturlösningar och samarbeten med partners som Volvo CE fortfarande prioriterade områden för att minimera den totala miljöpåverkan från tillverkning av byggmaterial.

Cement- och betongindustrin står för cirka åtta procent av planetens koldioxidutsläpp. Detta partnerskap har därför potentialen att tjäna som ett exempel för andra industriaktörer om hur man kan driva ut koldioxidutsläpp samtidigt som man anpassar sig till produktionsmål och utvecklande klimatteknik.